Gemeente Meerssen


Algemene persberichten

Persbericht van vrijdag 23 januari 2004

Informatiebijeenkomst plan Marktplein Geulle:
Presentatie ontwerpen architectuurwedstrijd

De gemeente Meerssen organiseert op woensdag 28 januari aanstaande een informatiebijeenkomst over het plan Marktplein Geulle. De bijeenkomst vindt plaats in café-zaal 't Centrum, Hulserstraat 89 in Geulle, aanvang 19.00 uur. Tijdens deze informatieavond worden de drie ontwerpen voor het Marktplein Geulle gepresenteerd. De ontwerpen zijn gemaakt door drie afzonderlijke architecten die meedingen in een ontwerpwedstrijd voor het project Marktplein Geulle. De architecten geven elk een toelichting op hun ontwerp. Aanwezigen krijgen de gelegenheid om vragen te stellen en hun mening kenbaar te maken.

Geschiedenis
De gemeente heeft 3 jaar geleden terrein Schols in het centrum van Geulle aangekocht. Dit terrein grenst aan het Marktplein, de Hulserstraat en de Burg. Thijssenlaan en heeft een centrale functie in het Geulse. Om dit centrumgebied een kwaliteitsimpuls te geven, wil de gemeente hier woningen en appartementen gaan bouwen. Deze woningen moeten ook voor senioren goed toegankelijk zijn. Het plan voorzag in ca. 25 koop- en/of huurappartementen aan de Markt-Hulserstraat en 16 koopwoningen en -appartementen aan de Burg. Thijssenlaan. Ook het Marktplein zelf moet een herinrichting ondergaan. Het wonen, de voorzieningen en de sfeer aan het Marktplein krijgen een nieuwe impuls. Eind 2001 werden de eerste plannen voor de herontwikkeling tijdens een informatiebijeenkomst gepresenteerd.

Ontwerpwedstrijd
In juni 2002 heeft de gemeenteraad van Meerssen besloten een ontwerpwedstrijd te organiseren voor het plan Marktplein Geulle. Door deze ontwerpwedstrijd kan de gemeente meerdere visies en plannen van diverse architecten naast elkaar leggen. Op deze wijze wordt de kwaliteit van het project verhoogd.

Voordat de architecten aan de slag gingen, heeft de gemeente een selectieprocedure en programma van eisen laten opstellen. Hierin zijn de richtlijnen opgenomen waaraan de ontwerpen van de architecten moesten voldoen. Ook de punten die tijdens de eerdergenoemde informatiebijeenkomst naar voren zijn gekomen, zijn hierin meegenomen.

Beoordelingscommissie
De gemeente heeft vervolgens een beoordelingscommissie samengesteld. Deze commissie bestaat uit deskundigen, bestuurders en twee inwoners van Geulle. De beoordelingscommissie heeft het programma van eisen en de selectieprocedure besproken en aangepast. Aansluitend zijn 13 architectenbureaus benaderd om een bureaupresentatie in te leveren. Aan de hand van gestelde criteria heeft de beoordelingscommissie uit die inzendingen drie architectenbureaus geselecteerd om een ontwerp te maken, namelijk:

- Döll atelier voor Bouwkunst uit Rotterdam
- Jo Crepain Architect uit Antwerpen

- Vandehoek Coenegracht architecten uit Maastricht. De architecten hebben eind 2003 hun ontwerp ingeleverd.

Ontwerpen ter inzage
De ontwerpen van de drie architecten worden momenteel tentoongesteld in de etalages van Woninginrichting Vissers en Bloemenzaak De Bloomerie aan de Hulserstraat te Geulle (tegenover het Marktplein). Hier kunnen belangstellenden de ontwerpen nog t/m 11 februari aanstaande bezichtigen. Ook in de hal van het bestuurscentrum (Beekstraat 51 te Meerssen) worden de ontwerpen momenteel geëxposeerd. De beschrijvingen van de drie verschillende ontwerpen zijn ter inzage bij bureau Voorlichting & PR. Van 15 januari 2004 t/m 11 februari 2004 kunnen belanghebbenden hun reacties schriftelijk kenbaar maken aan het college van B&W, postbus 90, 6230 AB Meerssen.

Vervolg
Na bovengenoemde periode zal de beoordelingscommissie een rapport opstellen. Hierin worden de ontwerpen getoetst aan de gestelde criteria. De ingediende reacties worden hierin meegenomen. Aan de hand van het rapport zal de beoordelingscommissie het college van B&W adviseren over het in hun ogen meest geschikte ontwerp.