HOOFDBEDRIJFSCHAP DETAILHANDEL

Publiek en private partners werken samen aan veiligheid

Eerste ster Keurmerk Veilig Ondernemen voor Winkelcentra in Den Haag
Publiek en private partners werken samen aan veiligheid in Haagse binnenstad

Het Nationaal Centrum voor Preventie (NCP) heeft aan het samenwerkings-verband Veilig Ondernemen Grote Marktstraat en Grote Markt in Den Haag de 'eerste ster' van het Keurmerk Veilig Ondernemen voor Winkelcentra toegekend (KVO). Op woensdag 28 januari ontvangt burgemeester drs. W.J. Deetman een certificaat van dit keurmerk. De eerste KVO ster geeft aan dat betrokken partijen (zoals ondernemers, gemeente, brandweer en politie) samen structurele maatregelen nemen om de veiligheid in het winkelgebied te vergroten. Tijdens de bijeenkomst op 28 januari wordt eveneens een intentieverklaring ondertekend voor de aanpak van een nieuw winkelgebied, de Haagse Paleispromenade.

Den Haag is in oktober 2002 gestart met het Keurmerk Veilig Ondernemen. Ondernemers, brandweer, gemeente en het vervoersbedrijf HTM hebben de handen ineengeslagen om criminaliteit en overlast aan te pakken. Op de lijst met actiepunten staan onder andere de aanpak van overlast dak- en thuislozen, vervaardigen van huisregels, aanpak straatvuil, meer verlichting, meer/betere fietsenrekken, project aanpak zakkenrollerij en preventie. De eerste ster geeft uitdrukking aan het feit dat alle betrokken partijen gezamenlijk structurele maatregelen nemen om de veiligheid in het winkelgebied te vergroten. Het winkelgebied Grote Marktstraat en Grote Markt heeft dit traject als eerste in Den Haag doorlopen. Tegelijk met de uitreiking van de eerste ster van het KVO voor de Grote Marktstraat en de Grote Markt op 28 januari wordt de formele KVO-aftrap gegeven voor het tweede Haagse winkelgebied: de Paleispromenade. Al eerder, op 19 januari jl., werd het KVO toegekend aan het bedrijventerrein Forepark.

De KVO methode
Het KVO voor winkelgebieden biedt landelijk een gestructureerde manier om de samenwerking tussen ondernemers, politie, gemeente, beheerders van winkelcentra en andere relevante partijen tot stand te brengen. Het is een integraal model om samen met partners locaties te analyseren op veiligheidsrisico's en voorstellen te doen voor maatregelen die de veiligheid verhogen. De methode richt zich op uitvoering, beheer en monitoring. Voor het verkrijgen van het certificaat moeten een aantal stappen doorlopen zijn zoals een nulmeting, een samenwerkingsovereenkomst en een plan van aanpak.

Afspraken Detailhandel en Overheid
De projecten zijn een direct gevolg van afspraken die begin 2003 zijn gemaakt door het PlatformDetailhandel.nl en de ministeries van EZ, Justitie en Binnenlandse Zaken, waarbij het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) een coördinerende rol heeft. In 2003 zijn in Nederland 10 projecten gestart. In 2004 komen hier maar liefst 50 projecten bij. Het KVO is daarbij een belangrijk speerpunt in het integrale veiligheidsplan van de gemeente Den Haag en in het Binnenstadsplan 2000-2010; 'Binnenstad Buitengewoon'.