Gemeente Zwolle

Op 28 januari: Hoorzitting Wet Werk en Bijstand

Op 28 januari 2004 houdt de Gemeenteraad van Zwolle een hoorzitting over de (nieuwe) Wet Werk en Bijstand. Direct betrokkenen en maatschappelijke organisaties krijgen dan de gelegenheid hun mening over de voorstellen van het College voor de invoering in Zwolle naar voren te brengen. De Gemeenteraad wil zich op die manier optimaal informeren vóórdat ze zich in februari uitspreekt over de voorstellen.

Per 1 januari 2004 geldt de nieuwe Wet Werk en Bijstand. Deze wet moet vorm geven aan het nieuwe beleid voor werk en uitkeringen en vervangt de Algemene Bijstandswet. Regelingen voor gesubsidieerde arbeid, zoals de ID-regeling en de WIW-regeling, worden afgeschaft.

De nieuwe wet brengt grote veranderingen met zich mee. De gemeente krijgt de volledige verantwoordelijkheid voor het beleid terwijl vóór 1 januari het Rijk alles bepaalde. De gemeenteraad wordt de centrale factor in het vaststellen van het beleid. Meer dan voorheen is het motto 'werk boven inkomen'.

De invoering van de wet gaat ook nog eens gepaard met omvangrijke, door het kabinet Balkenende opgelegde bezuinigingen. Zo krijgt de gemeente Zwolle ettelijke miljoenen minder voor gesubsidieerde arbeid, reïntegratie en sociale activering en voor armoede beleid.

Dinsdag 13 januari 2004 heeft het College van B&W het laatste deel van een nota met voorstellen over de invoering van de nieuwe wet in Zwolle goedgekeurd. Daarmee ligt er een omvangrijk pakket aan maatregelen, ruim 200 pagina's. De maatregelen hebben ingrijpende gevolgen. Voor mensen persoonlijk door de versobering van allerlei minima-regelingen en de bedreiging van hun gesubsidieerde arbeidsplaats. Voor de stad zelf omdat het wegvallen van ID'ers en WIW'ers een forse aanslag betekent op het sociale voorzieningen-niveau. De gevolgen betreffen een groot aantal mensen: ruim 10.000 Zwollenaren hebben, direct of indirect, te maken met de invoering van deze wet.

In februari 2004 bespreekt de Gemeenteraad de voorstellen van het College en stelt ze, al dan niet geamendeerd, vervolgens definitief vast. Om zich optimaal te laten informeren heeft de Gemeenteraad besloten een hoorzitting te houden over de voorstellen van het College.

De hoorzitting vindt plaats op woensdag 28 januari 2004:

Van 14.00 ? 16.30 uur worden individuen uitgenodigd: uitkeringsgerechtigden, clïënten van de Sociale Dienst, ID'ers en WIW'ers;
Van 19.30 ? 22.00 uur is tijd gereserveerd voor organisaties en instellingen: cliëntenraden, organisaties, die ID'ers in dienst hebben, reïntegratiebedrijven, belangenbehartigers, vakbonden en andere maatschappelijke organisaties.
Locatie: De hoorzitting wordt gehouden op het Stadhuis, in de Raadzaal.

De Gemeenteraad wil met name geïnformeerd worden over de effecten, die men van de maatregelen verwacht, en over de uitvoerbaar/haalbaarheid. De Raad hoopt op deze manier optimaal voorbereid te zijn voor het bespreken van de voorstellen van het College en voor de definitieve besluitvorming.

Nadere informatie kunt u krijgen bij de raadsgriffie, tevens kunt u zich hier aanmelden als u van het spreekrecht gebruik wilt maken, telefoonnummer (038) 49821 81 of per mail (zie reactieknop boven aan deze pagina).


---