Praktijkonderzoek Veehouderij

Grasklaverbrok verhoogt eiwitbenutting uit herfstgras

Het maken van grasbrok uit herfstgras is een bruikbare en financieel aantrekkelijke methode om de eiwitbenutting in de biologische melkveehouderij te verhogen. Door eiwitrijke grasklaver te verwerken tot brok kan bespaard worden op de aankoop van mengvoer. Dit blijkt uit onderzoek op Praktijkcentrum Aver Heino waar in 2002 de helft van de najaarssnede werd ingekuild en de helft in de grasdrogerij werd gedroogd en geperst.

De teelt en benutting van eiwitrijke gewassen is in de biologische melkveehouderij een belangrijk aandachtspunt. Het aankopen van eiwit via bijproducten of krachtvoer is namelijk erg duur. Met grasklaver kan op biologische bedrijven vaak wel voldoende ruw eiwit worden geproduceerd maar de verdeling over het jaar is scheef. De stikstofbinding door klaver en de mineralisatie in de bodem komen pas op gang als de bodem opwarmt. Hierdoor zijn in het voorjaar de eiwitgehaltes in het gras laag en in de nazomer en herfst juist hoog. Bovendien groeit op grasklaverpercelen vaak veel herfstgras. Het is zaak dit waardevolle eiwitrijke gras goed te benutten. De inkuilomstandigheden zijn in de herfst echter meestal matig en een gewas met veel onbestendig eiwit en weinig suikers conserveert slecht.

Door herfstgras direct van het land te halen en kunstmatig te laten drogen wordt de invloed van het weer buiten spel gezet. Bovendien zorgt het proces van drogen en persen van grasbrok voor het verhogen van de bestendigheid van het eiwit waardoor de koe het beter kan benutten. Onderstaande tabel toont een overzicht van de verschillen tussen najaarskuil en grasbrok. Het gras is afkomstig van dezelfde percelen op Aver Heino waarbij om en om een zwad na een veldperiode van twee dagen werd ingekuild of direct na het maaien werd gehakseld en naar de drogerij gebracht.

Najaarskuil Grasbrok
Drogestof (g/kg ds) 423 948
Totaal ruw eiwit (incl. NH ) (g/kg ds) 210 216 Ruwe celstof (g/kg ds) 231 220
Ruw as (g/kg ds) 138 137
Suikers (g/kg ds) 10 60
Verterings coeff. Org. stof (%) 68.9 76.6
VEM 765 869
DVE (g/kg ds) 61 94
OEB (g/kg ds) 72 33

---

Tabel 1 - Voederwaarde van najaarsgrasklaverkuil en grasklaverbrok

In een voederproef op Aver Heino zijn rantsoenen met grasbrok, najaarskuil en mengvoer met elkaar vergeleken. De resultaten van deze proef worden binnenkort gepubliceerd. Op Aver Heino is deze winter een deel van het aangekochte krachtvoer vervangen door grasbrok. Het voeren van grasbrok in de melkrobot heeft een duidelijk positief effect op de bezoekfrequentie.

Kostprijstechnisch is het laten maken van grasbrok voorlopig nog zeer interessant dankzij subsidie van de EU. Onzeker is nog of deze subsidie gehandhaafd blijft. Punt van discussie is verder of het gebruik van fossiele brandstoffen voor het kunstmatig drogen van gras gepast is in de biologische melkveehouderij. Aan de andere kant gaat ook het maken van krachtvoer en het importeren van eiwitrijke grondstoffen met het gebruik van energie gepaard. Het totale energieverbruik voor beide processen wordt door het Praktijkonderzoek van de Animal Sciences Group op dit moment op een rij gezet.
---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 28-01-2004 10:03.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl