Politiebond ACP

Herziene basis politieuniform: de stand van zaken

Op donderdag 22 januari jongstleden hebben de politievakorganisaties met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) gesproken over het vernieuwde basis politie-uniform. Hoewel er gewoonlijk zo min mogelijk informatie naar buiten mag worden gebracht, is de ACP van mening dat het nu wel degelijk tijd is om haar leden te informeren. Er blijkt namelijk veel onduidelijkheid te bestaan over het nieuwe uniform.

Zo ontving de ACP de laatste weken een groot aantal verontrustende berichten over het (nieuwe) uniform. Er zijn korpsen die afkondigen dat er geen onderdelen van het uniform meer besteld of verstrekt kunnen worden, in afwachting van het nieuwe uniform. De Dienst Logistiek van het KLPD levert bepaalde onderdelen ook niet meer. Onduidelijkheid alom.

Salami-tactiek

Reeds eerder deze week was in een brief aan de minister meegedeeld dat de bonden een algeheel voorbehoud aantekenden tegen de voornemens rond het in productie nemen van bepaalde onderdelen van het nieuwe uniform. De ACP en andere bonden hadden het gevoel dat de minister de zogeheten salami-tactiek aan het toepassen is. Dit betekent dat er plakje voor plakje onderdelen worden behandeld en goedgekeurd, totdat de hele worst gesneden is. Nu is door de bonden gezegd dat wij het uniform als één pakket zien, dat in één keer goed moet worden gekeurd.

Verbeteringen

Op het gebied van het overhemd speelt een tweetal zaken. De borstzakken op de damesoverhemden moeten worden vergroot voor vrouwelijke collegas met een grotere borstomvang. Daarnaast wil de ACP de toezegging dat er landelijke afspraken worden gemaakt over toegestane draagwijze van de onderkleding: wat mag er nu wel en wat mag er niet gedragen worden onder een (licht doorschijnend) overhemd? Zolang de minister niet van plan is onderkleding te verstrekken, is de ambtenaar vrij in zijn of haar keuze. Alleen zaken die écht niet kunnen (denk aan T-shirts met opzichtige print), kunnen ons inziens verboden worden.

Over de koppel bestaan verschillende inzichten. De minister is van mening dat de voorgestelde Safarilandkoppel veilig is. Deze wordt dan ook al uitgeleverd door de Dienst Logistiek van het KLPD. Dit is voor de ACP onaanvaardbaar. Wij horen namelijk verhalen dat de veiligheid van de voorgestelde koppel beter kan en ook beter móet. Er zijn mogelijkheden om dit meteen te bewerkstelligen. Bijvoorbeeld door iedere koppel standaard te leveren met een zogeheten beltkeeper. Dit is een clipje waardoor de koppel minder gemakkelijk afgenomen kan worden.

Om bovenstaande en eerder aangebrachte veranderingen te testen (ritsen in parka, klep van de cap, etc.) wordt wederom een korte draagproef gehouden. De bonden willen immers zeker weten dat de veranderingen ook echt verbeteringen zijn. Op zeer korte termijn zal de draagproef van twee weken worden gehouden. Hierbij zijn de bonden nauw betrokken.

Stand van zaken in elke regio

De minister heeft toegegeven dat het niet zo kan zijn dat landelijke en regionale kledingreglementen niet worden nageleefd. De minister heeft dan ook het volgende toegezegd:

De kledingregeling zoals die tussen het korps en de OR is afgesproken, is bepalend voor de kleding die de ambtenaar kan bestellen. Natuurlijk wordt hierbij het persoonlijk budget in acht genomen. Zaken zijn dan als volgt:

* De ambtenaar kan de door hem of haar gewenste kledingonderdelen bestellen;

* De korpsbeheerder zorgt dat de bestelling mogelijk is;
* De bestelde kleding wordt door of via de Dienst Logistiek van het KLPD geleverd.

De relatie tussen aanvraag en levering moet tijdig zijn. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat een ambtenaar in januari een bontmuts bestelt, die uiteindelijk in mei geleverd wordt.

Tip voor de medezeggenschap

Ga na welke afspraken er in uw regio gemaakt zijn met de korpsleiding. Deze afspraken zijn bindend. Dit betekent geen uitstel of verschuiving van persoonlijk kledingbudget of onmogelijkheden tot bestelling of levering.

En verder

Er zal zo snel mogelijk een brief uitgaan naar alle korpsen waarin bovenstaande wordt afgekondigd. Korpsen en KLPD zijn verplicht zich hieraan te houden! De minister en de bonden hebben uitgesproken dat over dit deel van de onderhandelingen zo snel mogelijk duidelijkheid moet zijn. Er wordt gestreefd naar een termijn van twee weken. Politievakorganisatie ACP houdt u op de hoogte van alle belangrijke ontwikkelingen.