Vlaams Parlement

28 jan 2004

Commissie : "Pesten op school wordt onderschat"

De Commissie voor Onderwijs, Vorming en Wetenschapsbeleid van het Vlaams Parlement heeft zich vandaag dinsdag 27 januari tijdens een hoorzitting gebogen over het pesten op school. Zowel de deelnemers aan de hoorzitting als de Vlaamse parlementsleden stelden vast dat het probleem van het pesten op school wordt onderschat en dat de gevolgen nochtans zeer groot en verregaand zijn. Daarbij werd er op gewezen dat volgens een studie vastgesteld werd dat het trauma opgelopen door zes maanden intensieve pesterijen te vergelijken is met het trauma opgelopen naar aanleiding van een hold-up of een vliegtuigkaping.

Aanleiding van de hoorzitting en het debat was o.m. een verzoekschrift ingediend over pesten op school en de oprichting van een neutrale ombudsdienst voor alle netten van het Vlaams onderwijs. De indiener van het verzoekschrift, Marc Van Roosbroeck, die tevens auteur is van het boek "De Pest op school", pleitte voor de oprichting van een neutraal onafhankelijke ombudsdienst voor alle netten. Ook vertegenwoordigers van bestaande instellingen die ijveren voor een aanpak van het pesten op school kwamen aan het woord zoals het Clubje, vzw Limits en vzw Sasam. Zij wezen op het werk en de inspanningen die reeds werden geleverd.

Vlaams volksvertegenwoordiger Luc Van Nieuwenhuysen (Vlaams Blok) onderstreepte dat het verkeerd zou zijn om het probleem van het pesten op school te bagatelliseren. Hij stelde de vraag wat het best is : een centrale ombudsdienst voor de hele onderwijswereld of een ombudsdienst per scholengemeenschap. De heer Julien Demeulenaere (VLD) wees erop dat wat recent in Nederland gebeurde ons de ogen moet doen opengaan. Volgens hem ligt het gebrek aan solidariteit in het onderwijs vaak aan de basis van pesterijen.

De heer Jos De Meyer (CD&V) drong aan op een onderzoeksprogramma op initiatief van de minister van Onderwijs om onder meer te peilen naar de oorzaken van pesten op school. De heer Frans Ramon (GROEN!) wilde weten wat precies de lacunes zijn omdat er toch al een aantal hulpverlenende instanties en organisaties zijn waar men met klachten terecht kan. De heer Dirk De Cock (Spirit) vroeg of er aanwijzingen zijn dat het fenomeen van het pesten wijdverspreid is dan wel beperkt. De heer Kris Van Dijck (NVA) stelde de vraag of er een bepaalde evolutie zit in het pestgedrag. Gebeurde het vroeger minder dan nu ? Speelt de tijdsgeest een rol ?

De heer Bernard Hubeau, Vlaamse Ombudsdienst, wees er op dat er heel wat klachten over het pesten in het onderwijs op zijn dienst terecht komen, maar dat heel wat klachten moeten doorverwezen worden. Volgens hem vraagt het boek "De pest op school" terecht om een andere ombudsdienst voor het onderwijs.

Volgens commissievoorziter Gilbert Vanleenhove is het nog te vroeg om na een eerste hoorzitting reeds besluiten te trekken. De hoorzittingen worden volgende week verder gezet met o.m. vertegenwoordigers van ouders en leerlingen en van de onderwijsvakbonden. Dan wordt vooral gepraat over het pesten van kinderen op school. Vandaag kwam vooral het thema aan bod van het pesten van en door leerkrachten en directies. Ook de onderwijsgemeenschappen komen later nog hun standpunt uiteenzetten.