Gemeente Veenendaal


PERSBERICHT 8: CENTRUM-OOST (28-01-2004)

Gemeente en Van Ekeris ondertekenen koopovereenkomst plan Centrum-Oost

De gemeente Veenendaal is een belangrijke grondtransactie overeengekomen voor het plan Centrum-Oost. Het gaat om aankoop van gronden aan de oostkant van het centrum van Van Ekeris. Op woensdag 28 januari ondertekenen wethouder C.A. Sanders namens de gemeente Veenendaal en de heer B.J. van Ekeris een koopovereenkomst. Beide parijen zijn blij dat met de ondertekening opnieuw een stap gezet wordt in de realisering van het masterplan II Centrum-Oost.

De aangekochte grond aan de Brouwersstraat was eigendom van Van Ekeris. Op deze plek bevindt zich op dit moment onder meer een grote meubeltoonzaal van Van Ekeris. Deze meubeltoonzaal verdwijnt om plaats te maken voor een plein dat via een doorgang de Hoofdstraat met het Hollandia Wol gebouw aan het Verlaat verbindt. Op een andere plaats in het plangebied komt een kleinere toonzaal van de firma Van Ekeris terug.

Eerder, op 20 augustus 2003, sloten de gemeente en partner BAM Vastgoed BV een overeenkomst. In die overeenkomst is vastgelegd dat de gemeente de grond binnen het samenwerkingsgebied verwerft en bouwrijp maakt.
BAM Vastgoed ontwikkelt en realiseert woningen, commerciële functies zoals winkels en kantoren en niet-commerciële functies zoals bijvoorbeeld de muziekschool. Deze functies zijn vastgelegd in het Masterplan II. In de oude Hollandia Wolfabriek zal de openbare bibliotheek zich vestigen. Op deze plek ontstaat een nieuw (cultuur)plein.

De aangekochte grond is ruim een vijfde deel van de in totaal 80.000 m2 die de gemeente bouwrijp gaat maken voor de realisering van het masterplan II Centrum-Oost.
Het masterplan II Centrum-Oost is tot stand gekomen onder leiding van architect Jos van Eldonk van het bureau Soeters Van Eldonk Ponec architecten. Het plan is door de raad van de gemeente Veenendaal vastgesteld op 2 juli 2003.