BedrijfsautoRAI

28-01-2004

Super Singles op Mercedes-Benz Actros trekkers

Op de aangedreven achteras van de Mercedes-Benz Actros trekkers zijn nu ook Super Singles leverbaar. Deze enkele, extra brede achterbanden in de maat 495/45 R 22,5 leveren een gewichtsbesparing op van 90 kg, omdat er twee stalen velgen en twee banden vervallen.

Het gewichtsvoordeel is verder te vergroten tot maar liefst 215 kg door het laten wegvallen van het reservewiel en -lier. Door deze gewichtsbesparing kan hetzelfde gewicht aan extra lading worden vervoerd, hetgeen de rendabele inzet ten goede komt.

De Super Singles dragen bovendien bij aan een verlaagde rolweerstand, waardoor het brandstofverbruik nog verder wordt teruggedrongen. De verbruiksbesparing kan oplopen tot ca. 2 procent ten opzichte van conventionele banden met een lage rolweerstand. In vergelijking met banden met een hogere rolweerstand loopt de verbruiksbesparing zelfs op tot ca. 1,5 liter per 100 kilometer (ca. 6 procent). De levensduur van de Super Singles ligt op normaal niveau, de banden zijn opsnijdbaar en het loopvlak kan men vernieuwen.

Met het oog op veiligheid en economie zijn voor de Super Singles nieuwe voor- en achterasvelgen en een bandenspanningcontrolesysteem voor de achteras geïntroduceerd. Zodra de bandenspanning te laag is of bij een langzaam leeglopende band, wordt de chauffeur via een display in de cabine in fases geïnformeerd.

Dankzij een speciaal noodloopelement aan de binnenzijde van de band kan de chauffeur met een lekke band bovendien nog ongeveer 25 kilometer doorrijden bij een snelheid van 60 km/uur. Dit noodloopsysteem zorgt er voor dat de chauffeur de Actros veilig tot stilstand kan brengen op een daarvoor geschikte plaats. Dankzij dit veilige noodloopsysteem van de Bridgestone megadrive band is het bovendien niet noodzakelijk om ESP op het voertuig te bestellen.