Gemeente Brunssum

Met 'Piramide' werken kinderen spelenderwijs aan woordenschat

Brunssum pakt dreigende taalachterstand bij jonge kinderen aan

Taal leren, dat weet iedereen, moet je op zo vroeg mogelijke leeftijd doen. Want jonge kinderen leren nieuwe woorden en nieuwe begrippen zoals een spons water opzuigt. Met die wetenschap in het achterhoofd is de gemeente Brunssum drie jaar geleden begonnen met een gestructureerde begeleiding van peuters waarvoor taalachterstand dreigt. Voor- en Vroegtijdse Educatie (VVE) heet die aanpak. In januari 2004 werd een nieuw VVE-project met succes afgesloten: 25 leidsters en leerkrachten van Brunssumse peuterspeelzalen en basisscholen hebben met succes een cursus afgelegd voor het omgaan met het lesmateriaal Piramide. Dit lesmateriaal is bedoeld om leerlingen, waarvoor taalachterstand dreigt, spelenderwijs taal te laten ontdekken.

De gemeente Brunssum investeert al een aantal jaren fors in het terugdringen van leerachterstanden in het Brunssumse basis- en voortgezet onderwijs. Leerlingen met een leerachterstand lopen immers een groter risico op het niet afmaken van de school, waardoor ze minder kansen hebben op de arbeidsmarkt en op een goede aansluiting met de maatschappij. Wie nú investeert in de begeleiding van leerlingen met leerproblemen, pakt de maatschappelijke problemen van de toekomst aan. Jaarlijks gaat er daarom in het bestrijden van onderwijsachterstanden in Brunssum, waaronder de VVE-aanpak, zo'n 300.000 euro om. De gemeente betaalt eenderde van deze kosten, het Rijk de rest.

Piramide
Onderdeel van die achterstandenaanpak is de introductie van het leerpakket Piramide op 4 Brunssumse basisscholen en peuterspeelzalen. Piramide is een leermethode waarbij kinderen gestimuleerd worden om hun woordenschat uit te breiden. Dat gebeurt niet op schoolse wijze, maar spelenderwijs. Het belangrijkste doel van Piramide is kinderen aan het praten krijgen. Daartoe worden bijvoorbeeld in de klas alledaagse situaties nagebootst (winkelen, koken) en worden kinderen uitgelokt om de handelingen die ze verrichten te benoemen en toe te lichten.
De lesmethode wordt ingezet voor leerlingen in de leeftijd van 3, 4 en 5 jaar (hoogste groep van peuterspeelzaal, eerste twee groepen van de basisschool), en dan vooral voor kinderen waarvoor taalachterstand dreigt - dus kinderen uit sociaal zwakkere milieus. Piramide draait op de volgende basisscholen en peuterspeelzalen: Dol-Fijn met peuterspeelzaal Pimpeloentje, Tarcisius met peuterspeelzaal Pimpeloentje, Titus Brandsma met peuterspeelzaal Pukkio, en St. Jozef met de Hummelhoek.

Uitreiking
De 25 Brunssumse leidsters en leerkrachten die met succes de twee jaar durende Piramidecursus hebben afgerond, ontvingen op woensdag 21 januari uit handen van wethouder Klaas Overdijk van de gemeente Brunssum een certificaat. Scholen waar gecertificeerde Piramide-leidsters en -leerkrachten werken, mogen zich 'Piramidescholen' noemen.