Provincie Flevoland




Provincie accepteert geen tekorten bij instellingen voor jeugdzorg

De provincie Flevoland wil voor het eind van februari weten hoe stichting Bureau Jeugdzorg Flevoland en stichting Boschhuis de tekorten op hun begroting voor 2004 denken weg te werken. Bij deze twee organisaties die zich bezig houden met jeugdzorg in Flevoland, is sprake van forse tekorten op de begroting voor 2004. Bij stichting Bureau Jeugdzorg is sprake van een tekort van 7 ton euro en stichting Boschhuis heeft ruim 5 ton tekort op haar begroting.

Gedeputeerde Staten van Flevoland vinden een tekort op de begroting niet acceptabel en hebben daarom beide instellingen gevraagd een saneringsplan op te stellen. In de saneringsplannen dienen de maatregelen te staan die de stichtingen gaan nemen om de tekorten in 2004 weg te werken. De stichtingen hebben bij de provincie inmiddels aangegeven dat - gezien de omvang van de tekorten - niet is uit te sluiten dat de maatregelen ingrijpen op de diensten en het hulpaanbod van de instellingen.

Het Bureau Jeugdzorg (BJZ) stelt na overleg met kinderen en ouders met problemen vast welke jeugdzorg moet worden gegeven. Daarnaast biedt het BJZ preventieve diensten zoals deskundigheidsbevordering en advisering aan gemeentelijke instellingen en het onderwijs. De tekorten bij het Bureau Jeugdzorg zijn het gevolg van de
organisatorische problemen en de doorwerking van structurele tekorten in 2003. De eind 2003 aangetreden interim manager heeft tot taak het BJZ te reorganiseren en de tekorten op te heffen.

Stichting Boschhuis biedt hulp aan kinderen en hun ouders waarbij sprake is van gedrags- en opvoedingsproblemen, soms in samenhang met lichamelijke problemen. De oorzaken van het tekort worden nog nader geanalyseerd en moeten worden verantwoord in het saneringsplan. Om de tekorten in 2004 niet verder op te laten lopen heeft de stichting besloten om begin februari haar hulpaanbod aan te passen. Over de gevolgen van deze aanpassing zijn de cliënten geïnformeerd.

De provincie Flevoland is financieel toezichthouder op de jeugdzorg en toetst de bedrijfsvoering van de betrokken instellingen. Dat betekent dat directie en bestuur van BJZ en Boschhuis verantwoordelijk zijn voor een gezonde financiële bedrijfsvoering. Zij leggen daarover achteraf verantwoording af in een financiële jaarrekening. Nu al aan het begin van 2004 dreigt dat BJZ en Boschhuis met aanzienlijke tekorten te maken krijgen, heeft de provincie haar toezicht verscherpt.