Provincie Flevoland




Biogas Flevoland krijgt Europese bijdrage van 1,5 miljoen euro

De provincie Flevoland betaalt 1.504.000 euro mee aan de realisatie van 4 Biogas mestvergistingsinstallaties in Flevoland. Het college van Gedeputeerde Staten heeft besloten om vanuit het Europese programma
1.004.000 euro bij te dragen en om vanuit de eigen provinciale middelen een bedrag van 500.000 euro beschikbaar te stellen. Met dit laatste bedrag moeten Provinciale Staten nog instemmen.

De zorg om het milieu is een belangrijk punt van aandacht in onze maatschappij. In de landbouw vormt de mestproblematiek een belangrijk thema. De problemen lopen uiteen van stankhinder in de omgeving, verzuring, vermesting, vervuiling van het grondwater tot uitstoot van gassen die bijdragen aan het broeikaseffect. Er wordt volop gezocht naar oplossingen om deze negatieve aspecten zo klein mogelijk te maken of om deze zelfs om te buigen naar positieve effecten.

Het bewerken van mest door middel van vergisting lijkt een goede en duurzame oplossing. Het is met vergisting mogelijk om groene energie uit mest te winnen en daarbij tevens kwaliteitsverbetering van de mest te realiseren. De mineralen in de vergiste mest zijn beter te benutten door de plant waardoor er minder verliezen zijn naar lucht en bodem en waardoor er bespaard kan worden op de aanvoer van kunstmest. Er is minder uitstoot van onder meer broeikasgassen en er is geen stankoverlast meer.

De Agro-Milieucoöperatie voor Boer en Bodem in Dronten heeft het project Biogas Flevoland tot ontwikkeling gebracht. Na een lange voorbereidingsperiode ziet het project er als volgt uit: Op 4 boerenbedrijven in Flevoland worden biogas-installaties gebouwd voor de opwekking van energie. Tegelijk wordt er onderzoek gedaan naar deze vorm van energieopwekking en naar de benutting van de mest in de landbouw.

Het project past binnen de maatregel Duurzame kwaliteitsverbetering in de landbouwsector van het Europees Programma. In het kader van deze maatregel is het mogelijk projecten te ondersteunen die bijdragen aan de verbetering van de kennis op het gebied van milieutechnologie en energie.