Provincie Flevoland




Provincie maakt risicos in Flevoland inzichtelijk

Commissaris van de Koningin van Flevoland Michel Jager heeft vanochtend de basisrisicokaart on line gezet. De digitale basisrisicokaart geeft inzicht in de risicos in de provincie Flevoland en is door iedereen te raadplegen op www.flevoland.nl.

Mede onder invloed van rampen als Enschede en Volendam wordt de roep om openheid als het gaat om de risicos wij in onze leefomgeving kunnen lopen steeds groter. De Rijksoverheid heeft daar op gereageerd door aan te geven dat alle risicos in een regio in kaart moeten worden gebracht. Dit gebeurt middels een zogenaamde risicokaart op internet.

Elke burger kan via www.flevoland.nl/basisrisicokaart makkelijk toegang krijgen tot de kaart en met behulp van een eenvoudig kliksysteem in één oogopslag tot op wijkniveau zien welke risicos er in zijn of haar omgeving bestaan. Uiteraard worden de risicos ook toegelicht. Tevens is de afstand te zien waarop een mogelijk incident effect heeft. Ook wordt bij elk risico de gegevenseigenaar, en dus het bevoegd gezag inzake de risicobeheersing, vermeld; veelal is dat een gemeente.

De risicokaart is dus vooral bedoeld voor de inwoners van Flevoland. Commissaris van de Koningin van Flevoland Michel Jager hoopt ook dat inwoners van Flevoland de kaart zullen raadplegen. Dat is echt aan te bevelen: de risicokaart biedt ook voor inwoners van Flevoland waardevolle informatie over hun directe leefomgeving. Als je bijvoorbeeld weet dat er bij een bedrijf gevaarlijke stoffen zijn opgeslagen, ga je misschien niet kijken bij de brand maar blijf je binnen.

De gegevens voor de basisrisicokaart worden aangeleverd door de gemeenten en zijn voornamelijk gebaseerd op de milieu- en bouwvergunningen en risicorapportages van bedrijven. De kaart in deze vorm is een tijdelijke, vandaar dat wordt gesproken over een basisrisicokaart. Het is de bedoeling dat in 2006 elke provincie de risicos in haar gebied in kaart heeft gebracht volgens een landelijk model risicokaart. Provincie Flevoland acht het van belang om nu al reeds inwoners inzicht te geven in de risicos in hun leefomgeving. De kaart wordt in de toekomst nog uitgebreid met informatie over gebruiksvergunningen, uitval van nutsvoorzieningen, etc.