D66

D66 verontwaardigd: fraudegevoelig systeem blijft intact

Democraten 66

28-01-2004 - De Europese Ministers hebben vanmiddag het akkoord over een gelijke salariëring van alle Europarlementariërs verworpen. De D66-Eurofractie betreurt dit ten zeerste. Zeker met het oog op de komende verkiezingen is het een gemiste kans op een duidelijk en niet-fraudegevoelig systeem.

"Zeer betreurenswaardig", vindt fractieleider Bob van den Bos. "Het huidige systeem is duurder dan het akkoord dat we - na zes jaar onderhandelen - in het Europees Parlement hadden bereikt. Het is echt doodzonde, zeker als je beseft hoeveel moeite het heeft gekost. Nu blijven we met het huidige systeem zitten, en dat is veel duurder en minder doorzichtig dan het nieuwe", vindt Van den Bos.

Volgens het akkoord van het EP zou het brutosalaris van de Europarlementariërs voor iedereen gelijk worden, ongeveer 8600 euro per maand. De hoogte van dit bedrag was de reden voor het verwerpen van het akkoord. "Onzin. Het is gewoon een poging van de Raad van Ministers om de macht van het parlement te beperken, door ze niet gelijk te stellen aan de overige instellingen", aldus Johanna Boogerd.

De verwerping van het akkoord is bovendien een verkeerd signaal aan de kiezer. D66-lijsttrekker voor de Europese Verkiezingen Sophie in 't Veld: "Helaas kan ik nu niet aan de kiezers uitleggen dat we eindelijk van dat fraudegevoelige systeem van reiskosten af zijn. Echt een gemiste kans. Ik vrees dat het nog heel lang zal duren voordat we een nieuwe kans krijgen om een goede regeling te krijgen."

Meer informatie is verkrijgbaar bij Carola Schoor 00-32-2-2846718, gsm 00-32-498 105087, of bij het bureau van Bob van den Bos, Wiertzstraat 60, ASP 10 G317 B-1047 Brussel, 00-32-2-2847798. E-mail bvandenbos@europarl.eu.int