Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Minister Veerman bevoegd om producten uit de diervoederketen te halen

28 januari 2004 -
Minister Veerman heeft vanaf vandaag de mogelijkheid om bestuurlijke maatregelen te treffen bij diervoederincidenten. Daarmee beschikt hij over de instrumenten om zelf producten uit de diervoederketen te halen die een gevaar opleveren voor de volksgezondheid, diergezondheid, of producten die schadelijk zijn voor het milieu. Daarnaast heeft de minister nu ook de mogelijkheid tot het opleggen van andere bestuurlijke maatregelen, zoals een verbod op het vervoederen van dergelijke producten en een plicht tot tijdelijke opslag of vernietiging ervan.

De bevoegdheden vloeien voort uit de Kaderwet diervoeders, die vandaag gedeeltelijk in werking treedt. De overige bepalingen van de wet treden naar verwachting eind 2004 in werking. Daarbij gaat het onder andere om regels met betrekking tot de veiligheid van diervoeders en grondstoffen. Daarmee wordt de overheid geheel verantwoordelijk voor de uitvoering van de diervoederregelgeving. Tot die tijd wordt de Europese diervoederregelgeving door het Productschap Diervoeder geïmplementeerd en uitgevoerd. Hierdoor blijft dit schap ook nu nog primair verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van die regels en het opleggen van bestuurlijke maatregelen bij niet-naleving.

De Kaderwet diervoeders brengt verandering in de verantwoordelijkheidsverdeling tussen de rijksoverheid en het Productschap Diervoeder. Veerman benadrukt overigens dat de sector zelf primair verantwoordelijk is voor de kwaliteit en de veiligheid van het diervoer. Hij verwacht dan ook dat het bedrijfsleven bij incidenten met diervoeders zelf initiatieven neemt tot het terughalen ervan.