EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Afsluiting Julianakanaal kost bedrijfsleven minimaal 100.000 euro per dag

EVO raamt de logistieke kosten van de afsluiting van het Julianakanaal in Limburg als gevolg van de dreigende dijkdoorbraak op minimaal 100.000 euro per dag. Het Julianakanaal is de enige vaarverbinding tussen Oost-Nederland en België. Per dag varen 80 schepen door dit kanaal. Schepen naar en van België moeten door de afsluiting omvaren via het Belgische Albertkanaal en Zeeland. Een lange kostbare omweg. De Beatrixhaven in Maastricht is totaal onbereikbaar geworden. Deze belangrijke haven ligt in het afgesloten gedeelte van het Julianakanaal.

De extra logistieke kosten ontstaan doordat schepen noodgedwongen moeten omvaren en doordat bedrijven hun lading over de weg moeten vervoeren. Blijft de afsluiting beperkt tot één of twee dagen, dan is de schade nog te overzien. Duurt het langer, dan zullen er problemen ontstaan. Voorraden van bedrijven die aan het afgesloten deel van het Julianakanaal zijn gevestigd, zullen snel teruglopen. Bedrijven die afhankelijk zijn van de overslag via de Beatrixhaven zullen de aanvoer anders moeten organiseren.

EVO vertrouwt erop, dat de overheid de problemen snel oplost en het Julianakanaal zo snel mogelijk weer vrijgeeft voor de binnenvaart.