Politie Amsterdam-Amstelland

Overvallers gearresteerd na omsingeling supermarkt 28-1-2004. Vanochtend werden twee overvallers gearresteerd kort nadat zij een supermarkt aan de Spaarndammerstraat hadden overvallen. Agenten hadden het pand omsingeld en wisten de verdachten, die via de achterzijde het pand verlieten, in te rekenen.

Even voor zeven uur kwam er bij de politie een melding binnen van een mogelijke overval op een supermarkt in de Spaarndammerstraat. Onmiddellijk werden diverse politie-eenheden in de richting van het pand gedirigeerd. Al snel bleek dat er daadwerkelijk sprake was van een overval en dat deze nog gaande was. De omgeving werd afgezet en er werd een helikopter ingezet om de buurt vanuit de lucht in de gaten te houden. Agenten zagen vervolgens twee mannen het pand via de achterzijde verlaten. Zij werden overmeesterd en gearresteerd. Het bleek om de overvallers te gaan. Inmiddels verlieten de personeelsleden van de supermarkt het pand aan de voorzijde. Zij werden overgebracht naar een politiebureau waar zij werden opgevangen. Uit voorzorg, en omdat er mogelijk sprake was van een derde overvaller, werd het winkelpand door een arrestatieteam doorzocht. Hierbij werd niemand aangetroffen.
Gearresteerde man blijkt gezochte crimineel
28-1-2004. Zaterdagavond werd een 30-jarige man gearresteerd bij een preventief fouilleractie. Om zich aan de actie te onttrekken, reed hij met zijn auto in op een agente. Zij kon op tijd wegspringen. Bij de achtervolging die hierna ontstond reed de verdachte met snelheden van 150 km/u door de stad. Enkele politieauto's werden bij de achtervolging beschadigd. In het Westelijk Havengebied reed de man zich klem en kon hij worden overmeesterd. Bij het onderzoek dat volgde bleek de auto met geweld te zijn ontvreemd in Duitsland en te zijn voorzien van valse Belgische kentekenplaten. Nagenoeg alle papieren die de man kon overleggen waren op professionele wijze vervalst. De verdachte bleek zich tevens te bedienen van verschillende valse namen. Toen zijn ware identiteit werd vastgesteld door rechercheurs van wijkteam Nieuwezijds Voorburgwal werd duidelijk dat de wegpiraat een in België gezochte crimineel was. Hij moet daar nog een celstraf van 10 jaar uitzitten. De man zal worden uitgeleverd.
---

Oplichters lopen tegen de lamp

28-1-2004. Dinsdagmiddag rond halfvijf liepen twee oplichters tegen de lamp toen zij met een smoes een 91-jarige vrouw geld afhandig probeerden te maken. Een oplettende buurtbewoner die de zaak niet vertrouwde belde de politie. Agenten arresteerden een 28-jarige man en een 25-jarige vrouw.

Rond halfvijf belde een vrouw aan bij de bejaarde dame met het verhaal dat zij de vriendin van de bovenbuurvrouw was. Zij had pech met haar auto en had geld nodig voor de reparatie. De bejaarde vrouw geloofde het verzonnen verhaal en gaf de oplichtster 450 euro. Een oplettende buurtbewoner had vanuit zijn raam gezien dat de man en de vrouw bij meerdere woningen aanbelden en een gesprek voerden met de bewoners. Hij vertrouwde de zaak niet, zeker niet toen hij de 25-jarige vrouw alleen naar binnen zag gaan bij de bejaarde vrouw en de man de omgeving in de gaten hield. Toen de vrouw op het punt stond de woning te verlaten konden gearriveerde agenten haar arresteren. De man kon eveneens in zijn kraag worden gevat.