Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Sub-Sahara Afrika

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 28 januari 2004

Behandeld


- Stella Kloth


Kenmerk


- DAF-018/04

Telefoon


- 070-3486741


Blad


- 1/3

Fax


- 070-3486607


Bijlage(n)


- -


- stella.kloth@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen van het lid Herben over uitspraken van islamitische leiders in Somalië over een verbod op het gebruik van condooms.


-

Graag - bied ik u hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - het lid - Herben over - uitspraken van islamitische leiders in Somalië over een verbod op het gebruik van condooms. Deze vragen werden ingezonden op - 30 december 2003 met kenmerk - 2030405380.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, Minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Herben (LPF) over uitspraken van islamitische leiders in Somalië over een verbod op het gebruik van condooms.

Vraag 1

Heeft u kennis genomen van het bericht dat de overkoepelende organisatie van islamitische leiders in Somalië heeft verklaard condooms te verbieden en dat iedereen die condooms gebruikt of verkoopt, gestraft zal worden met zweepslagen, mogelijk als reactie op een VN-campagne in Somalië voor een groter bewustzijn rond Aids?1) Zo ja, hoe beoordeelt u het bericht?

Antwoord

Ja, ik heb daarvan kennis genomen.

Ik vind het bericht om verschillende redenen verontrustend. In de eerste plaats omdat het mensen ontmoedigt condooms te gebruiken om besmetting met het HIV-virus te voorkomen. Ik verwijs naar de antwoorden op vragen van de leden Bakker en van der Laan over de RK en condoomgebruik in Afrika (ingezonden 14 oktober 2003: 2030401380 en op 7 november 2003: 2030402690, beantwoording 30 oktober en 3 december jl.). In de tweede plaats omdat het, voorzover mij bekend, de eerste maal is dat een Islamitische geloofsgemeenschap zich in zulke negatieve bewoordingen over condoomgebruik in de strijd tegen Aids uitlaat.

Vraag 2-

Bent u bereid om alle u ter dienste staande middelen te gebruiken om via het bilaterale, maar ook via het VN-spoor, maximale druk op Somalië uit te oefenen om straffen met zweepslagen en een verbod op condooms te voorkomen?

Antwoord

Het ontbreken van centraal, internationaal erkend gezag in Somalië bemoeilijkt een efficiënt gebruik van bilaterale mechanismen om druk uit te oefenen. Ik zal daarom in multilateraal kader, waaronder de VN, naar wegen zoeken om aandacht te vragen voor deze problematiek.

Vraag 3

Bent u bereid de Tweede Kamer zo spoedig mogelijk over de door u te ondernemen stappen te informeren?

Antwoord

Ja.


1) De Telegraaf en Financial Times, 23 december jl.

===