Gemeente Haarlem


28 januari 2004

25/2004
Gemeente Haarlem, sector Concernstaf

Persbericht


Haarlem verstevigt greep op inhuur van externen

Externe inhuur krijgt de laatste tijd veel aandacht. In Haarlem zijn recent een aantal onderzoeken op dit terrein uitgevoerd om het zicht hierop te vergroten. Daarnaast is er vanuit de bezuinigingsdiscussie veel aandacht voor externe inhuur. Uit de onderzoeken is gebleken dat Haarlem in 2002 een bedrag van E 21 miljoen heeft uitgegeven om extern personeel en advies in te huren. Er zijn hierbij geen onregelmatigheden gevonden. Het college wil de inhuur efficiënter laten plaatsvinden en stelt een maatregelenpakket voor om de inhuur van externen aan banden te leggen. B&W wil meer inzicht en grip door betere informatievoorziening, gaat de werkwijze mbt inhuur aanscherpen en wil meer van interne mobiliteit gebruik maken.
In 2003 zijn de eerste maatregelen al ingevoerd. In ieder geval gaat het college in 2004 1,3 miljoen euro op inhuur bezuinigen. Het nu voorgestelde maatregelenpakket verstevigt de greep op inhuur.


Meer zicht en transparantie


Om meer zicht en transparantie te krijgen is er reeds begin 2003 in het financieel systeem een nieuwe categorisering voor externen gemaakt, waarbij de uitgaven voor adviseurs, interim personeel, uitzendkrachten en regiepersoneel afzonderlijk worden geregistreerd. Dit geeft het college en het management op elk moment zicht op de stand van zaken en de mogelijkheid in te grijpen als dat nodig is.


Aanpassen werkwijze inhuur

Het college stelt voor een duidelijker externenbeleid te voeren met daarin heldere procedures en richtlijnen. Zij wil hierbij meer profiteren van inkoopvoordelen, beter gebruik maken van de expertise op gebied van mobiliteit en bij werknemers een groter kostenbewustzijn creëren. Dit alles moet leiden tot minder inhuren.

Interne poolvorming
Het college wil meer gebruik maken van eigen personeel en stelt voor een tweetal interne pools op te richten. Met interne poolvorming kan personeel goedkoper en flexibel worden ingezet. Op het terrein van management en projectleiding is veel kennis en ervaring binnen de gemeente. Ook naar secretarieel en administratief werk is voldoende vraag om een pool op te richten.


Ellen van der Vossen
023-5113076


---- --