STICHTING LOONWIJZER

Een op de vier baalt van zijn baan

Een op de vier werknemers in Nederland is zo ontevreden met zijn huidige baan dat hij of zij de afgelopen 4 weken nog ander werk zocht. Dit blijkt uit het Loonwijzer-onderzoek 2003. Daarmee doen deze werkzoekende werknemers de inmiddels ruim 400.000 werkzoekende werklozen stevige concurrentie aan.
De werkzoekende werknemers hebben nu werk onder hun opleidingsniveau, in een baan met weinig loopbaanperspectief, zonder baanzekerheid of training. Ze hebben meestal weinig plezier in hun huidige werk. De baanzoekers zijn net zo vaak man als vrouw, jong en oud. Dit betekent dat de negatieve kenmerken van de huidige baan de doorslag geven als motief om weg te willen.

Vier van de vijf baanzoekers zochten in de krant. Welke krant? BBC De Media en Reclamebank meldt recent dat de Volkskrant aan kop gaat met personeelsadvertenties. Gevolgd door Utrechts Nieuwsblad/Amersfoortse Courant, de Brabant Combinatie en op de vierde plaats De Telegraaf. Ook het internet scoort hoog, zo blijkt uit het Loonwijzer-onderzoek dat verricht is door Kea Tijdens van de Universiteit van Amsterdam/AIAS. Drie van de vier werkende baanzoekers bezochten direct de banensites van bedrijven. De helft kiest voor vacaturesites. De meest bekende zijn, in deze volgorde: Monsterboard, Vacaturebank en Stepstone.
Van oudsher is een baan vinden via vrienden een beproefde methode. 41 procent van de werknemers onder de 40 vindt dat ook nog steeds en dat tegen slechts 29 procent van de 40-plussers. Tot slot zijn uitzendbureaus bij jongeren populairder (27 procent) dan bij ouderen (22 procent). En Teletext is iets voor de ouderen (20 procent). En hoeveel werkende baanzoekers vonden daadwerkelijk een nieuwe baan? 3 procent!
Bovenstaand onderzoek kwam tot stand op basis van arbeidsmarkt-en loongegevens van 11633 mensen.

Loonwijzer-onderzoek wordt gedaan op basis van via loonwijzer.nl verzamelde arbeids-markt- en loongegevens van werknemers. Loonwijzer (kwart miljoen bezoekers per maand) is van Universiteit van Amsterdam/Aias, FNV en Monsterboard.nl.
Meer informatie Paulien Osse, directeur Stichting Loonwijzer. Tel. 06- 53977695

28 jan 04 12:16