Gemeente Ten Boer

De Wet werk en bijstand
Datum: 28-01-2004

Tot 1 januari 2004 verstrekte de gemeente de uitkering op basis van de Algemene bijstandswet (Abw). In deze wet staat onder welke voorwaarden een uitkering kan worden verstrekt. Verder staat erin wat de rechten en plichten zijn van de gemeente én van de klant. Deze Algemene bijstandswet is per 1 januari 2004 vervangen door een nieuwe: de Wet werk en bijstand (Wwb).

Op 1 januari 2004 lopen de uitkeringen van de bijstandsgerechtigden in principe 'gewoon' door. Men krijgt dus nog steeds een keer per maand de uitkering. Wanneer de hoogte van de uitkering wijzigt krijgen zij hiervan bericht. De drie belangrijkste wijzigingen in de nieuwe Wet werk en bijstand worden hieronder genoemd.

De vrijlating op inkomsten
De vrijlating op inkomsten is in de nieuwe wet afgeschaft. Wanneer men een uitkering heeft én werkt, wordt er volledig rekening gehouden met hoeveel er wordt verdiend. In bijzondere gevallen kan de gemeente voor een periode van maximaal zes maanden vrijlating geven. Voor degenen die nu een vrijlating hebben komt een overgangsregeling. Degenen die het betreft, krijgen hierover nog een brief van de gemeente.

Sollicitatieplicht voor alleenstaande ouders met kinderen onder de 5 jaar
Tot 1 januari 2004 hebben alleenstaande ouders met een kind onder de 5 jaar geen arbeidsverplichtingen. Dat verandert. Dit betekent dat alleenstaande ouders met jonge kinderen wel op zoek moeten naar werk. Alleen wanneer er iets bijzonders aan de hand is, kan deze verplichting vervallen. In 2004 wordt de doelgroep uitgenodigd voor een gesprek op het gemeentehuis om dit te bespreken. Tot aan dat gesprek blijft de oude regel van kracht. Dus wanneer men geen sollicitatieverplichting heeft, blijft dat zo tot aan het gesprek in 2004. De contactpersoon nodigt de klant uit voor dit gesprek.

Minimabeleid
De gemeente Ten Boer geeft nu nog een tegemoetkoming aan huishoudens met een minimum inkomen. Deze tegemoetkomingen zijn het Inkomens Ondersteunings Beleid (IOB), de categoriale bijzondere bijstand en het participatiefonds. De bijzondere bijstand voor groepen bijstandsgerechtigden ('categoriale bijzondere bijstand') is per 1 januari 2004 afgeschaft. Onder de nieuwe wet mogen gemeenten alleen individuele bijzondere bijstand verlenen. De gemeente bekijkt dus per persoon of iemand bijzondere bijstand nodig heeft en in welke vorm hij dat ontvangt. In de Wet Werk en Bijstand is geregeld dat huishoudens met een minimum inkomen elk jaar een tegemoetkoming kunnen krijgen van 454 (gezin), 408 (alleenstaande ouder) of 318 (alleenstaande).

Deze tegemoetkoming heet de 'langdurigheidtoeslag'. Aan deze toeslag zijn wel voorwaarden verbonden. In 2004 ontvangen belanghebbenden hierover bericht.