Ministerie van Buitenlandse Zaken

Oproep Van Ardenne: 'geef hulporganisaties toegang tot slachtoffers Darfur-oorlog'

Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) heeft woensdag tijdens haar gezamenlijke bezoek met Minister Kamp (Defensie) aan Sudan bij de autoriteiten aangedrongen op het verlenen van toegang aan hulporganisaties tot de West-Sudanese regio Darfur. In dit gebied woedt een steeds ernstiger vormen aannemende oorlog tussen regeringstroepen en rebellengroeperingen. Voorts heeft zij Eur. 500.000 toegezegd voor hulp aan vluchtelingen en ontheemden in het getroffen gebied.

Zij deed de aankondiging in een onderhoud met minister van Buitenlandse Zaken Dr. Mustafa Osman Ismail in de hoofdstad Khartoum. Van Ardenne en Kamp zijn in Sudan ter ondersteuning van het nationale vredesproces , dat zich thans in de cruciale laatste fase bevindt met de onderhandelingen tussen de regering en de bevrijdingsbeweging SPLM in Kenya.

De aangekondigde hulp komt bovenop de Euro 1,2 miljoen, die Nederland in november 2003 reeds bijdroeg ter leniging van humanitaire noden in Darfur. Voor de humanitaire hulp aan heel Sudan is in 2004 Eur. 7 miljoen beschikbaar.

Voorwaarde voor het extra hulpbedrag voor Darfur is dat de internationale hulpverleningsorganisaties toegang krijgen tot het gebied. 'Zonder toegang tot Darfur, zal het lijden van de bevolking voortduren', aldus Van Ardenne. De beide ministers drongen er bij de regering in Khartoum op aan haar verantwooordelijkheid te nemen om veiligheid voor de eigen bevolking te garanderen en verdere verspreiding van het conflict te voorkomen.

''De hulp is bedoeld voor directe humanitaire noden, maar zonder het staken van gevechten en geweld blijft de bevolking het slachtoffer. 'Militair ingrijpen lost niets op, slechts een politieke dialoog tussen de strijdende partijen in Darfur kan tot een blijvende vrede leiden' aldus Van Ardenne. De hulp wordt grotendeels via VN en andere internationale kanalen verstrekt.

Nadere info: ministerie van Buitenlandse Zaken, Directie Voorlichting en Communicatie, Yvonne van Hees, tel 070-3484167

===