Gemeente Amsterdam

Oost/Watergraafsmeer bouwt voldoende sociale huurwoningen 28 januari 2004 - Oost/Watergraafsmeer
In de pers is onlangs de zorg uitgesproken over het achterblijven van sociale woningbouw in een aantal stadsdelen. De doelstelling van de gemeente Amsterdam is 30 procent sociale huurwoningen (huurwoningen met een maximale maandhuur van EUR 440) en 70 procent duurdere woningen. Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer zou nog niet eens de helft halen van deze dertig procent. Dit is echter onjuist.

Gebouwd in de periode 1996-2003

Voor de periode 1996-2003 blijkt die doelstelling van 30 procent over de gerealiseerde nieuwbouw in stadsdeel Oost/Watergraafsmeer bijna geheel gehaald. Van de 1468 nieuwbouwwoningen die in die periode zijn opgeleverd, zijn er 409 sociale huurwoning. Dat is 28 procent van het totale aantal gebouwde woningen. De overige duurdere woningen zijn voornamelijk koopwoningen. `Duur' is in dit verband nog betrekkelijk, omdat destijds een aantal woningen onder verschillende premieregelingen viel.

Periode programakkoord 2002-2006

Ook voor de periode 2002-2006is de voorspelling goed, gezien het aantal opgeleverde sociale huurwoningen en de geplande projecten waarover duidelijke afspraken zijn gemaakt. Voorbeelden van die projecten zijn de `u-bocht' in de Wagenaar- en Commelinstraat, het Luyksterrein en het project Glauberweg. Met de eerste drie projecten wordt dit jaar gestart, het project Glauberweg start in 2005. Samen met de in 2002 en 2003 opgeleverde nieuwbouw, komt via deze projecten de differentiatie opnieuw op 28 procent uit. Bij kleinere projecten (bijvoorbeeld tien woningen) is het lastiger om de doelstelling voor sociale huurwoningen te realiseren. Dat wordt door het totaal aan projecten gelijkgetrokken.

Toekomstige grote projecten

Bij projecten zoals het Polderweggebied en de Eenhoorn wordt ook uitgegaan van de 30-70 verhouding. Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer heeft deze doelstelling voor het hele stadsdeel recent bevestigd in de vastgestelde nota Woonvisie 2010. Tot nu toe wordt deze doelstelling waargemaakt.

De nieuwbouw van De Omval blijft hier buiten beschouwing omdat die door de centrale stad werd ontwikkeld.

© Gemeente Amsterdam