Gemeente Sittard-Geleen

Sittard-Geleen als eerste gemeente EU GreenLight Certificaat   
                                                               
                                                               
Wethouder Den Rooijen  van de Gemeente Sittard-Geleen ontvangt 
woensdag 28 januari aanstaande om 15.30 uur het EU GreenLight  
Certificaat uit handen van Novem-directeur Pleumeekers.        
Sittard-Geleen is de eerste Nederlandse gemeente met het       
EU-GreenLight Certificaat. Inmiddels hebben 27 gemeenten uit de
regio interesse getoond voor de aanpak.                        
Met als titel voor de bijeenkomst: 'Wellicht kan onze aanpak uw voorbeeld zijn', heeft de gemeente Sittard-Geleen alle gemeenten in de regio uitgenodigd om bij de overhandiging op 28 januari aanstaande aanwezig te zijn. Hieraan hebben maar liefst 16 gemeenten (ruim 45 personen) uit de regio gehoor gegeven. Nog eens 11 gemeenten kunnen niet aanwezig zijn maar hebben gevraagd om informatie.

Sittard-Geleen heeft heldere doelstellingen geformuleerd ten aanzien van duurzame energie en energiebesparing en alle activiteiten in dat kader hierop afgestemd. Energiezuinige verlichting was voor de gemeente Sittard-Geleen eenvoudig te realiseren en levert een forse bijdrage aan energiebesparing op. De gemeente zal de komende tijd nog verschillende duurzame energie-investeringen doen die onder andere totstandkomen via Energy Contracting. Inmiddels is in een aantal gemeentelijke gebouwen allerlei voorzieningen gerealiseerd waarmee het energieverbruik met meer dan 21% is afgenomen. Vanwege dit resultaat heeft de gemeente Sittard-Geleen besloten zich aan te melden als partner voor het EU Greenlight programma. De komende tijd zal een actieplan worden opgesteld voor alle 140 gemeentelijke gebouwen.

Verlichting bepaalt in veel organisaties een aanzienlijk deel van het elektriciteitsgebruik Afhankelijk van het type organisatie kan dat aandeel (wel) oplopen tot eenderde van het totale elektriciteitsgebruik. Maar de technologische ontwikkelingen hebben de afgelopen jaren niet stilgestaan: elektronische ballasten of voorschakelapparaten, tri-fosfor lichtbronnen en compactfluorescentie lampen, aanwezigheidsdetectie, daglichtsensoren, enzovoort. Met de modernste verlichtingsproducten kan het elektriciteitsgebruik gemakkelijk met 30 tot 50 procent worden verminderd. En dat terwijl met die nieuwe verlichting de kwaliteit van het licht ook nog eens aanzienlijk verbetert. Reden genoeg om opnieuw kritisch naar het licht in een organisatie te kijken.

Investeringen in de modernste verlichtingstechnieken hebben meestal een terugverdientijd van enkele jaren. Extra subsidies zijn dan ook niet nodig om het gebruik ervan in kantoren en fabrieken verder te stimuleren. Daarom beloont de Europese Unie organisaties die extra aandacht aan kwalitatief hoogwaardige en energiezuinige verlichting besteden, met het EU GreenLight-certificaat.

Organisaties die met de Europese Unie de afspraak maken om extra aandacht aan kwalitatief hoogwaardige en energiezuinige verlichting besteden, mogen het EU-GreenLight-logo voeren en worden als GreenLight-partner op verschillende manieren door de Europese Unie extra in het zonnetje gezet.
Iedere organisatie kan zich als GreenLight-partner bij de Europese Unie aanmelden. Een GreenLight-partner maakt met de Europese Unie afspraken over: Het verbeteren van de bestaande verlichting in de bestaande gebouwen, Het toepassen van de nieuwste verlichtingstechnologieën in de nieuwe gebouwen die een organisatie realiseert. Op die manier bereikt de GreenLight-partner een aantal belangrijke doelen: Verbetering van de verlichtingskwaliteit op de werkplekken met een positief effect op de productiviteit, Verlaging van de operationele kosten voor verlichting (lagere elektriciteitskosten, lagere onderhoudskosten), Verbetering van de financiële resultaten van de GreenLight-partner zelf, Vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen.
De GreenLight-partner rapporteert ieder jaar aan de Europese Unie over de voortgang van de verbetering in de verlichting.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Noot aan de redactie, niet bestemd voor publicatie. Meer informatie kunt u verkrijgen bij:

- Marion Bakker,National GreenLight Contact Point, Novem, tel. (030) 239 36 77
- Rogier Dieteren, Gemeente Sittard-Geleen, tel. (046) 478 4667
- Perscoördinatie: Roelie ten Kate, tel. (030) 63 50 313 Zie ook www.greenlight.novem.nl

---- --