Time : 2:46:35 PM
Date : Tuesday, January 27, 2004
Sender Name: AZ Sint-Blasius - Imelda - Biotronik Belgium

Medische wereldprimeur: metalen bio-absorbeerbare stents in de mens

PERSBERICHT

Medische wereldprimeur:
Vlaamse vaatchirurgen plaatsen voor het eerst
Metalen bio-absorbeerbare stents in de mens

Op 17 december 2003 werden voor het eerst bio-absorbeerbare stents geplaatst bij tien patiënten. Sindsdien werden in totaal reeds 20 patiënten op dezelfde manier behandeld. Twee Vlaamse vaatchirurgen voerden deze wereldprimeur uit: dr. Marc Bosiers in het AZ Sint-Blasius te Dendermonde, en dr. Patrick Peeters in het Imeldaziekenhuis te Bonheiden. De resultaten, vijf weken na de eerste ingrepen, zijn gunstig. Het gaat om een revolutionaire doorbraak in de behandeling van vaatziekten, met grote voordelen voor de patiënt.

Een groot deel van de Westerse bevolking lijdt aan één of andere vorm van slagadervernauwing. In de ledematen, aan het hart... Een aandoening die niet zonder gevaar is. Voor patiënten met vernauwde slagaders bestonden reeds verschillende behandelingen: medicatie, een overbrugging (bypass), of het plaatsen van een klassieke stent.

De klassieke stent is een metalen vlechtwerk dat in de slagader wordt geplaatst om te voorkomen dat die dichtgaat tijdens de eerste weken na de dilatatie. Nadeel van deze stent is dat de metalen structuur in de slagader achterblijft. Dit kan na verloop van tijd een nieuwe vernauwing ("restenose") veroorzaken door de reactie van het lichaam op dit "lichaamsvreemd" voorwerp.

De nieuwe stents zijn volledig biologisch absorbeerbaar en verdwijnen nog voor de vaatwand de tijd heeft om hierop te reageren. Hierdoor ontstaat geen abnormale aangroei van cellen en voorkomt men nieuwe vernauwingen.

De stents werden ontwikkeld door Biotronik in Zwitserland; Cotronik Duitsland staat in voor de productie. Deze absorbeerbare stent bestaat uit een combinatie van stoffen en bevat ongeveer 90% magnesium. Na ongeveer 56 dagen is de stent volledig geabsorbeerd door de bloedvatwand.

Bedoeling is deze stents op de markt te brengen in 2005. Momenteel worden deze stents enkel onderzocht voor de behandeling van slagadervernauwing in de onderbenen. In de nabije toekomst zal deze technologie ook onderzocht worden bij patiënten met zieke kransslagaders.

Biotronik koos voor de eerste ingrepen twee Vlaamse ziekenhuizen uit: het AZ Sint-Blasius te Dendermonde en het Imeldaziekenhuis te Bonheiden. Dit omwille van de vakkennis en de uitgebreide ervaring van beide artsen.

De eerste controles, 1 maand na de ingreep, wijzen op positieve resultaten. Het absorptieproces van de stent is reeds zichtbaar en de bloedvaten blijven mooi open.

Contactpersonen voor de pers:

Mevr. Dominique Potteau
communicatieverantwoordelijke AZ Sint-Blasius
tel. : +52 25 25 20 of 0475/525 520
e-mail : dominique.potteau@azsintblasius.be
www.azsintblasius.be

Mevr. Anja Heyligen
dienst Cardiovasculaire en Thoracale Chirurgie
tel : +32 15 50 61 97
e-mail: cardvascthorchir@imelda.be
www.imelda.be

URL:
http://www.imelda.be
http://www.azsintblasius.be