Vlaamse overheid

Vlaams milieuminister Ludo Sannen (Groen!) maakt dit jaar vier keer zo veel middelen vrij voor Limburgse rioleringsprojecten als in 2003. Sinds zijn aantreden als minister van leefmilieu trok minister Ludo Sannen bijna 46 miljoen euro uit voor rioleringswerken in de provincie Limburg. In de tweede helft van 2003 subsidieerde Ludo Sannen rioleringswerken in Limburg voor liefst 10 miljoen euro. Zopas maakte de minister nogmaals zo'n 5 miljoen euro vrij; in de eerste helft van dit jaar komen daar nog eens 27 miljoen euro bij. In amper één jaar - van midden 2003 tot midden 2004 - worden zo zowat 46 miljoen euro in de Limburgse economie gepompt. "Op amper één jaar tijd is de achterstand van Limburg wat betreft rioleringsdossiers weggewerkt," zo weet minister Ludo Sannen. "Ik wil én zal deze noodzakelijke inhaalbeweging voor Limburg realiseren. De provincie krijgt nu waar ze recht op heeft. Deze investeringen in de Limburgse rioleringen zorgen niet enkel voor een properder milieu, ze fungeren her en der ook als een wapen tegen overstromingen én ze realiseren jobs in Limburg. Met het Vlaamse investeringsprogramma in rioleringen worden 5000 jobs in de bouwsector behouden. Honderden van deze jobs blijven, dankzij zij deze investeringen in rioleringen, in Limburg."

Vlaams leefmilieuminister Ludo Sannen heeft zopas voor meer dan 5 miljoen euro investeringen in Limburgse rioleringswerken vrijgemaakt. Vorig jaar investeerde minister Ludo Sannen reeds voor meer dan 10 miljoen euro in de Limburgse rioleringen. Met dat geld konden onder meer in Halen en Beringen belangrijke rioleringswerken worden gestart. De gemeente Lanaken ontving toen het meeste subsidie: 1.700.000 euro voor een rioleringsproject in Veldwezelt.
Met de nieuwe investering van 5 miljoen euro, die zopas is getekend, worden een aantal lang aanslepende dossiers in Limburg opgelost. Tongeren, Hasselt, Lummen, Beringen, Tessenderlo, Zonhoven, Maaseik en Sint-Truiden kunnen allemaal rekenen op subsidies van minister Ludo Sannen. Beringen krijgt meer dan 1 miljoen euro voor de aanleg van de riolering in de Aardeweg, Kortessem krijgt meer dan 130.000 euro voor de riolering langs de Leeuwbergstraat. In Lummen kan de riolering in de Rekhovenstraat, de Watermolenstraat en de Laambeekstraat verbeterd worden dankzij bijna 700.000 euro subsidie. In Maaseik kan de Bergeindestraat worden aangepakt dankzij meer dan 350.000 euro steun van de minister; Sint-Truiden ontvangt meer dan 213.000 euro steun voor de aansluiting van het voormalig militair domein op de collector Melsterbeek. Zonhoven ontvangt meer dan 813.000 euro steun voor de verbetering en riolering van de Genkerbaan. Tongeren wordt zeer goed bedeeld. Voor de verbetering van de gewestweg N79 - met aanleg van fietspaden en riolering in de deelgemeente Piringen - ontvangt Tongeren meer dan anderhalf miljoen euro.
Zegt minister Ludo Sannen: "Met de goedkeuring van deze dossiers krijgt Limburg een injectie van 5 miljoen euro. De gemeentebesturen worden eerstdaags officieel op de hoogte gebracht van de goedkeurde rioleringsdossiers."

Maar er is nog meer. Tijdens de eerste helft van dit jaar liggen er nog een pak Limburgse dossiers op de beslissingstafel van minister Ludo Sannen. De komende weken valt de beslissing over enkele heikele rioleringsdossiers die al jaren aanslepen. "Ik wil komaf maken met enkele knelpunten," zegt de minister. "Ook moeilijke dossiers moeten opgelost geraken." Eenmaal deze "moeilijke" dossiers afgerond, wil Ludo Sannen werk maken van nog 30 andere dossiers. Verklaart minister Ludo Sannen: "In totaal gaat het om meer dan 27 miljoen euro die ik nog voor de grote vakantie wil goedkeuren. Op dat ogenblik is de achterstand waartegen Limburg aankeek volledig weg gewerkt. Op amper één jaar tijd."
Bij deze laatste "rioleringstrein" krijgen zo een 30 Limburgse gemeenten geldelijke ondersteuning van de minister voor hun rioleringswerken. Voor sommigen gaat het om subsidiëring van meerdere miljoenen euro, anderen mogen rekenen op honderdduizenden euro steun. "Eenmaal deze investeringsronde achter de rug, is er in amper een jaar tijd zowat 46 miljoen euro geïnvesteerd in het Limburgse rioleringsnetwerk. Daarmee kunnen niet enkel rioleringen worden gelegd. Meer dan eens gaat de aanleg van rioleringen immers gepaard met het veiliger maken van wegen en het aanleggen van fietspaden," zo weet minister Ludo Sannen. "Deze investeringen maken het voor de betrokken Limburgers niet enkel aangenamer om wonen. Ook ons milieu wordt hiermede danig geholpen temeer daar heel wat gemeenten kiezen voor gescheiden rioleringen, waarbij regenwater en afvalwater apart worden afgevoerd. Voor heel wat gemeenten betekent deze financiële injectie in riolering bovendien ook dat ze hun inwoners beter kunnen beschermen tegen het gevaar voor overstromingen en wateroverlast."
Bovendien meent minister Ludo Sannen dat deze financiële injectie meteen de gehele Limburgse economie én dus de tewerkstelling ten goede komt. "Met onze investeringen in rioleringen worden jaarlijks zowat 5000 jobs in de bouw behouden. Een groot deel van die jobs blijft, via deze investeringen, voorbehouden voor Limburg." info : Ron Hermans, woordvoerder van
minister Sannen - tel. (02) 553 27 12
e-mail: persdienst.sannen@vlaanderen.be


---