FNV Bouw


datum: 28-01-2004

Nationale Ombudsman eens met klacht FNV Bouw

FNV Bouw heeft terecht over laksheid van de Arbeidsinspectie geklaagd. Dat zegt de Nationale Ombudsman over een zaak waarbij twee Amsterdamse schilders tijdens onderhoudswerk met asbest in aanraking kwamen. De schilders in kwestie hadden zelf bij de Arbeidsinspectie aan de bel getrokken, maar kregen daar nooit een adequaat antwoord. Daarop stapte FNV Bouw naar de Ombudsman. Die vindt dat de inspectie niet al haar opsporingsbevoegdheden heeft gebruikt, ten onrechte geen proces-verbaal opmaakte en te laat en onzorgvuldig aan beide schilders informatie gaf. FNV Bouw wil nu dat de Arbeidsinspectie alsnog actie onderneemt.

Verder overweegt FNV Bouw smartengeld te claimen bij de werkgever vanwege psychische schade. De zaak loopt al vijf jaar. FNV Bouw Magazine publiceert vandaag het relaas van beide schilders. Voor hun werkgever moesten ze onderhoudsschilderwerk verrichten aan wanden, plafonds en houtwerk in trappenhuizen van een paar panden die naast elkaar liggen. Alleen van platen die op de deuren waren gemonteerd, moesten ze afblijven. Zo goed en zo kwaad als dat ging, voldeden ze aan die instructie. Ze vroegen nog wel naar de herkomst van de platen, waarop ze te horen kregen dat die gemaakt waren van 'no-brando'. Dus schrokken ze zich een ongeluk toen in het derde trappenhuis een bewoonster hun vertelde dat het om asbest ging: de grootvader van één van beide schilders is overleden aan de gevolgen van het werken met asbest. Met een loszittend stukje lieten ze zelf onderzoek doen. En ja, hoor: asbest. Daarop is het werk stilgelegd en zijn de beide schilders ergens anders aan de slag gegaan. Maar van de Arbeidsinspectie regio Noordwest hebben ze na die tijd nooit meer iets gehoord. Daarop vroegen ze FNV Bouw erachter aan te gaan.

Beide mannen maken zich zorgen over hun gezondheid. De gevolgen van asbest kunnen zich nog jaren later openbaren en zijn dan evengoed dodelijk. FNV Bouw wil met de uitspraak van de Ombudsman in de hand alsnog actie van de Arbeidsinspectie. Daar is de zaak twee jaar blijven liggen, waarna het bericht kwam dat geen proces-verbaal meer zou worden opgemaakt 'in verband met het ontbreken van feitenmateriaal en verjaring'. "De Arbeidsinspectie heeft ook steken laten vallen door geen mensen te horen van het bedrijf dat het asbest moest verwijderen", zegt Janna Mud, regiobestuurder van FNV Bouw. Gebleken is dat het niet om een deugdelijke asbestverwijderaar ging. Bovendien had het bedrijf vóór de beide schilders uit moeten werken "maar de platen zaten er nog toen zij op 22 februari 1999 aan het werk gingen. Pas op 10 maart 1999 is het werk gestaakt." Maar al was dat bedrijf ingehuurd door de opdrachtgever, ook de werkgever van beide schilders treft blaam, vindt Janna Mud: "Die heeft volgens de Arbowet een zorgplicht voor zijn werknemers. Daarin is hij schromelijk tekort geschoten. Deze mensen hebben al vijf jaar ernstige zorgen of ze toch niet op een gegeven moment dodelijk ziek worden. Dat kunnen we zó niet laten passeren."

FNV Bouw
Postbus 520 3440 AM Woerden

Fax: (0348) 423 610