Time : 12:48:03 PM
Date : Wednesday, January 28, 2004
Sender Name: Max Havelaar

Test-aankoop onderzoekt ethische banaan: Max Havelaar keurmerk behaalt beste resultaat

Uit een internationaal onderzoek over de ethiek in de bananenhandel loopt Max Havelaar Internationaal (FLO), het fair trade keurmerksysteem, voorop. Het systeem scoort het best op de drie onderzochte criteria: het sociale en milieuaspect en de transparantie.

Het onderzoek werd gefinancierd door 6 Europese
consumentenorganisaties, waaronder Test-Aankoop, en duurde meer dan één jaar. Men trok op onderzoek uit bij Chiquita, Dole, Del Monte, Turbana, Fyffes, Noboa en het fair trade label Max Havelaar. Max Havelaar kreeg op alle criteria de hoogste score. Het onderzoek wijst op duidelijke tekortkomingen bij sommige bedrijven, maar ook verbeteringen. Als er verbeteringen werden geconstateerd was dit vooral op milieuvlak. Op het sociale vlak is er vaak goede wil bij de multinationale bedrijven maar is dit niet altijd in de praktijk te zien. Een onafhankelijke controle is vrijwel onbestaande. Het bedrijf met de slechtste scores is Noboa, bij ons vooral gekend van het merk Bonita. Zij hebben de schadelijkste praktijken op sociaal en milieuvlak.

Resultaat van Max Havelaar

Het is vooral op sociaal vlak dat Max Havelaar zich onderscheidt. Het labellingsysteem volgt niet alleen de Internationale Arbeidsvoorwaarden zoals vakbondsvrijheid of verbod op kinderarbeid maar laat ook een ontwikkeling toe op sociaal en economisch vlak. Dit wordt enerzijds mogelijk gemaakt door de eerlijke prijs die de productiekosten dekt en de sociale en milieukosten internaliseert. Anderzijds door de extra premie die geïnvesteerd moet worden in sociale projecten (onderwijs, gezondheid enz.) en verbetering van de productie. Op milieuvlak en op vlak van transparantie behaalde Max Havelaar ook de beste score.
Voor meer info over de onderzoeksresultaten contacteer Test-Aankoop 02/542.35.35.

Fair Trade bananen in België

Voorlopige cijfers wijzen op een verkoopsstijging van 35% in 2003 tov 2002 van de bananen met keurmerk Max Havelaar. Dat zou neerkomen op 1755 ton bananen. In België is de banaan met Max Havelaarkeurmerk verkrijgbaar in Delhaize (Delhaizemerk), Carrefour (merk EkOké), Colruyt (merk EkOké) en in de Oxfam-Wereldwinkels. Een Belg eet gemiddeld 10.7 kilo bananen per jaar. En volgens Tets-Aankoop is de kwaliteit van alle bananen vergelijkbaar

Het keurmerk voor eerlijke handel, dat is waar Max Havelaar voor staat. Zelf koopt of verkoopt Max Havelaar niets. Het is wat men noemt een keurmerkorganisatie. Max Havelaar controleert of producten uit ontwikkelingslanden die bij ons in de winkelrekken staan, voldoen aan de internationale voorwaarden voor eerlijke handel (fair trade).

Concreet kijkt de organisatie na of boeren een eerlijke prijs voor hun oogst krijgen. Een prijs die hen toelaat van hun werk behoorlijk te leven. Max Havelaar beoordeelt ook of de arbeidsomstandigheden waarin plantagearbeiders werken correct en menswaardig zijn. Als dat zo is, mag de eigenaar van het merk het Max Havelaar-logo op zijn producten aanbrengen. Zo weet de consument dat hij eerlijke kwaliteitsproducten koopt.

Perscontact :
Max Havelaar: Dirk Steurs (pers) 02/213.36.26
Test-Aankoop: persdienst 02/542.35.35

URL: http://www.maxhavelaar.be