VVD



Nieuws

28 jan 2004 - Jules Maaten (VVD) 'Onderhandelingen met Roemenië opschorten."

De liberale fractie in het Europees Parlement heeft vandaag opgeroepen tot opschorting van de onderhandelingen met kandidaat-lidstaat Roemenië.

Jules Maaten, fractievoorzitter VVD in het Europees Parlement: "De liberale fractie is voorstander van de uitbreiding van de EU, maar niet tot elke prijs. Roemenië voldoet niet aan de politieke voorwaarden en toont onvoldoende wil te hervormen. De geloofwaardigheid van de EU staat op het spel bij voortgaande onderhandelingen."

De problemen liggen vooral op het terrein van corruptie, de hervorming van de economie, de onafhankelijkheid van de rechtspraak en de bescherming van de burgerrechten. Dit blijkt uit een rapport van de Britse liberaal Emma Nicholson, parlementair rapporteur voor de toetreding van Roemenië.

Maaten, lid van Buitenland Commissie in het EP: "Journalisten die zich openlijk tegen de Roemeense regering keren verdwijnen op mysterieuze wijze of vinden zelfs de dood. Een land waarin mensenrechten openlijk worden geschonden en de vrijheid van meningsuiting niet bestaat kan nu niet toetreden ."

Roemenië is kandidaat-lidstaat van de Europese Unie. In december 2004 bevestigde de Europese Raad dat gestreefd wordt naar toetreding van Roemenië in 2007.