VVD



Nieuws

28 jan 2004 - Wilders vraagt minister Bot over
zorgen over proliferatie van kernwapens

Vragen van het lid Wilders (VVD) aan de minister van Buitenlandse Zaken over ernstige zorgen over de proliferatie van kernwapens

1. Heeft u kennisgenomen van het interview dat de directeur van het Internationaal Atoomgezelschap (IAEA), de heer Baradei onlangs heeft gegeven aan het Duitse weekblad 'Der Spiegel'?

2. Deelt u de mening dat er een atomaire zwarte markt is ontstaan, die met een buitengewoon raffinement wordt gaande gehouden; dat er in het ene land plannen worden gemaakt, in het andere centrifuges worden geproduceerd, die via een derde land worden verscheept terwijl over de eindafnemer onduidelijkheid bestaat; dat daarbij commercieel ingestelde experts, gewetenloze firma's en eventueel zelfs staatsinstellingen zijn betrokken? Welke nadere informatie kan daarover aan de Kamer worden verstrekt?

3. Hebben Iran en Libië overvloedig gebruik gemaakt van dit netwerk en hebben deze landen in het verleden de IAEA bedrogen? Wat is uw commentaar daarop? Hoe beoordeelt u de toezeggingen van de Pakistaanse president Musharraf om samen te werken met de IAEA bij het opsporen van de 'complexe onderwereld' die derde landen helpt bij het ontwikkelen van atoomwapens?

4. Bent u, met de heer Baradei, ook uiterst verontrust over de ontwikkeling van een nucleaire capaciteit door Noord-Korea en houdt u het evenzeer voor mogelijk dat Noord-Korea reeds over kernwapens beschikt? Wordt het nog steeds door weinig deskundigen reëel geacht dat Noord-Korea reeds zover gevorderd zou zijn met het opwerken van de nucleaire brandstofstaven, zoals werd opgemerkt in de brief over de situatie in Noord-Korea van 30 september 2003?

5. Bent u, met de heer Baradei, van mening dat het gevaar voor een daadwerkelijk inzetten van atoomwapens nog nooit zo groot is geweest als nu? Hoe groot is de kans dat terroristen over nucleaire wapens beschikken?

6. Bent u, met de heer Baradei, van mening dat de internationale exportcontroles volle-dig gefaald hebben, dat die exportcontroles dramatisch moeten worden verbeterd en dat men zich dient te bezinnen op een nieuw internationaal controlesysteem? Rust op Nederland, dat ooit tekort is geschoten bij het voorkomen van een belangrijk lek van nucleaire informatie naar derde landen (zaak-Khan), niet de morele verplichting om actief bij te dragen aan een drastische verbetering van het non-proliferatie-sys-teem? Bent u bereid daartoe het initiatief te nemen in internationaal verband? Welke voorstellen zullen daarbij worden gedaan?

27 januari 2004