Nederlandse Mededingingsautoriteit

NMA

NMa akkoord met fusie ziekenhuis Leyenburg met Juliana

NMa: fusie Ziekenhuis Leyenburg met Juliana Kinderziekenhuis/Rode Kruis Ziekenhuis akkoord

Ziekenhuis Leyenburg mag fuseren met het Juliana Kinderziekenhuis/Rode Kruis Ziekenhuis in Den Haag. Dit is het resultaat van een uitvoerige inhoudelijke beoordeling van deze ziekenhuisfusie door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

De NMa concludeert dat, wanneer wordt gekeken naar zowel de totale markt voor algemene ziekenhuiszorg als naar de verschillende specialismen zoals interne geneeskunde, reumatologie en kindergeneeskunde, er geen reden is om aan te nemen dat er door de fusie een economische machtspositie ontstaat omdat er voldoende aanbieders overblijven. De NMa heeft de mededingingseffecten van deze fusie onderzocht voor de regio Den Haag en omgeving, omdat uit onderzoek blijkt dat het overgrote deel van de patiënten afkomstig is uit deze regio.

Bij eerder gemelde ziekenhuisfusies heeft de NMa altijd aangegeven dat daadwerkelijke concurrentie tussen ziekenhuizen door de toen geldende wet- en regelgeving nog niet mogelijk was. In het onlangs verschenen Visiedocument 'Concurrentie in de ziekenhuissector' en op basis van deze fusie concludeert de NMa dat aanbieders van ziekenhuiszorg door de in de huidige wetgeving aanwezige efficiency- en produktieprikkels zich van elkaar kunnen onderscheiden. Daardoor is concurrentie op basis van kwaliteit, service en zorgaanbod mogelijk. De Mededingingswet is derhalve van toepassing op deze aanbieders. Daarom heeft de NMa de fusie tussen deze ziekenhuizen nu voor het eerst inhoudelijk getoetst.

28 jan 04 14:03