AVVV


Brede visie op eerstelijnszorg noodzakelijk
Dreigend huisartsentekort eenvoudig opgelost met verpleegkundigen

Het tekort aan huisartsen dat voor de komende jaren dreigt, kan relatief eenvoudig worden opgelost door gerichte inzet van verpleegkundigen in de eerstelijn. Dat is het standpunt van de Algemene Vereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden (AVVV). Ook meent de AVVV dat Minister Hoogervorst een te smal perspectief hanteert op de toekomst van de eerstelijnszorg. Inzet van verpleegkundigen onderbelicht
Donderdag aanstaande debatteert de Tweede Kamer over de brief van Minister Hoogervorst 'De Toekomstbestendige Eerstelijnszorg'. De AVVV vindt dat de visie van de minister zich in deze brief te veel beperkt tot de huisartsenzorg. Hoewel verpleegkundigen en verzorgenden een belangrijk aandeel hebben in de zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en kwetsbare groepen in de eerstelijn, komen deze beroepsgroepen in de brief van de minister nauwelijks aan bod. Ook zijn verpleegkundigen en verzorgenden niet betrokken geweest bij de totstandkoming van de visie van de minister.

Oplossingen voor het huisartsentekort
De AVVV is tevens van mening dat de brief van de minister onvoldoende ingaat op mogelijke oplossingen voor het huisartsentekort. De rol die verpleegkundigen kunnen spelen bij het overnemen van huisartsentaken wordt nergens uitgewerkt. De AVVV vindt dat de inzet van nurse practitioners of gespecialiseerd verpleegkundigen belangrijke mogelijkheden biedt om de werkdruk van huisartsen terug te dringen. Ook de inzet van verpleegkundigen die een zelfstandige praktijk voeren, komt niet aan bod in de brief van de minister. Praktijkvoerende verpleegkundigen worden nu reeds ingezet in de provincie Groningen, waar een tekort is aan huisartsen.

Andere alternatieven voor huisartsenzorg
De AVVV draagt ook nog andere alternatieven aan voor huisartsenzorg. De toepassing van verpleegkundige zorgcentra, zoals bekend uit Angelsaksische en Scandinavische landen, biedt mogelijkheden voor laagdrempelige zorg dicht bij de burger. Meer informatie is te vinden op de website van de AVVV, in de notitie 'Profs in de Eerstelijn'.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

B. Vogel
woordvoerder AVVV
(06) 29 50 45 19

Over de AVVV
De Algemene Vereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden is het aanspreekpunt en platform voor de beroepsinhoud van de 400.000 verzorgenden en verpleegkundigen in Nederland. Daarnaast fungeert de AVVV als spreekbuis van de beroepsgroepen. Met 54 aangesloten beroepsorganisaties mag de AVVV zich dé koepel van verzorgenden en verpleegkundigen noemen. Sinds november 2000 is de AVVV de vaste gesprekspartner van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, waar het de beroepsinhoud van verzorgenden en verpleegkundigen betreft.
Zie ook: www.avvv.nl

28 jan 04 13:53