Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl


WBO 2002 Deelanalyses/Gescheiden markten

Huurders stellen vraag naar koopwoning uit
Door de economische recessie is, zoals bleek uit het laatstgehouden Woningbehoefte Onderzoek 2002 (WBO), de vraag van woningzoekenden verschoven van koop - naar huurwoningen. Toch blijkt uit een nadere deelanalyse van het WBO dat niet zozeer de woonwensen zijn veranderd, maar dat de huidige economische omstandigheden en de verwachtingen daarover de huurders doen besluiten de vraag naar koopwoningen uit te stellen. Minister Dekker van VROM heeft de deelanalyse (.Gescheiden markten?.) vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Woonmilieus
Als vraag naar en aanbod van de diverse woonmilieus naast elkaar worden gezet, blijkt dat het resultaat van het WBO 2002 niet zo heel veel verschilt van dat van het vorige WBO (1998). Dat betekent dat er nog steeds een groot overschot is aan huurappartementen in zogenoemde stedelijke buitencentrum woonmilieus (zoals de vroeg-naoorlogse wijken in de grote en middelgrote steden). Het overschot is wel iets kleiner is geworden. Verder is er in vergelijking met de vraag een tekort aan woningen in centrum stedelijke woonmilieus (zoals de binnenstad) en een sterk gegroeid tekort aan woningen in groenstedelijke woonmilieus (de ruim opgezette buitenwijken) Een en ander wijst er op dat de noodzaak om de vroeg-naoorlogse woonwijken aan te pakken en om te vormen tot meer gedifferentieerde woonmilieus, nog steeds aanwezig blijft.

Eigen-woningbezit
Het percentage eigenwoningbezit is tussen 1998 en 2002 dankzij de nieuwbouw van vooral koopwoningen en door de verkoop van huurwoningen, toegenomen van 51 tot 54. De groei staat echter onder druk. Het aantal huurders dat naar een koopwoning doorstroomt neemt af. Belangrijkste oorzaken zijn de stijging van de koopprijzen en daling van het consumentenvertrouwen.
Opvallend is dat de doorstroming binnen de koopsector de afgelopen vier jaar op peil is gebleven, maar dat die binnen de huursector aanzienlijk is gedaald. En in verhouding tot vier jaar geleden is het aantal huurders dat een woning heeft gekocht met ruim eenderde gedaald, terwijl andersom ouderen die van een koop - naar een huurwoning willen verhuizen, daar niet meer in slagen. Het lijkt erop dat er gescheiden markten (koop- en huurwoningmarkt) aan het ontstaan zijn. Dit kan volgens de onderzoekers een tijdelijk verschijnsel zijn; als er economisch herstel optreedt, het consumentenvertrouwen weer toeneemt en de prijzen in de koopsector stabiel blijven, zal het aantal huurders dat naar een koopwoning doorstroomt, weer toenemen.