ARTSEN ZONDER GRENZEN

Artsen zonder Grenzen verstrekt aidsremmers op platteland Zambia

Lusaka/Amsterdam, 27 januari 2004- Artsen zonder Grenzen (AzG) verstrekt vanaf vandaag gratis aidsremmers aan HIV/aidspatiënten in het door armoede geteisterde district Nchelenge in het noordoosten van Zambia. 'Het is een schande dat de Zambiaanse regering de hulpverlening op het gebied van HIV/aids voornamelijk richt op stedelijke gebieden, terwijl honderdduizenden HIV/aidspatiënten op het platteland nog steeds verstoken blijven van deze levensreddende medicijnen. Ons doel is dan ook het idee dat aidsbehandeling op het platteland te ingewikkeld is te weerleggen vertelt Joke van Peteghem, hoofd van de AzG-missie in Zambia. Dag in dag uit bezoeken onze teams dorpen en zien hoe de samenleving er uiteen valt als gevolg van HIV/aids. Daarom is het cruciaal dat behandeling van HIV/Aids hier snel en massaal van start gaat. Gerekend in aantallen patiënten kan AzG maar een fractie van de hulpbehoevenden helpen. Maar door te bewijzen dat behandeling met aids-remmers in plattelandsgemeenschappen wel degelijk mogelijk is hopen we andere partijen - zoals de VN, non-gouvernementele organisaties, donorlanden en de Zambiaanse regering zo ver te krijgen dat zij hun activiteiten op dit gebied intensiveren' aldus van Peteghem.

De Wereldgezondheidsorganisatie verwacht dat op het platteland van Zambia in 2004 één op de vijf mensen besmet zal zijn met het HIV-virus. Armoede, analfabetisme, ondervoeding en onvoldoende medische zorg zorgen voor een snelle verspreiding van de ziekte. Bovendien vergroot de sociale controle, die kenmerkend is voor het leven in kleine gemeenschappen, de negatieve effecten van stigmatisering. Hierdoor zijn mensen minder snel geneigd te vertellen dat ze seropositief zijn en zullen dus ook minder snel hulp zoeken. Door behandeling met aidsremmers kunnen patiënten een stuk gezonder worden en een zo normaal mogelijk leven leiden: zij kunnen weer werken en voor hun gezin zorgen. Door het lanceren van behandelprogramma.s verandert bovendien het beeld van HIV/aids als doodvonnis in het besef dat aids-patiënten een normaal leven kunnen leiden.

In het door armoede geteisterde district Nchelenge zijn, net als in grote delen van Afrika, tot dusver nauwelijks effectieve maatregelen genomen om de verspreiding van HIV/aids tegen te gaan. Hierdoor is naar schatting één op de vier personen besmet. 'Niet alleen de beperkte reikwijdte van de overheidsprogramma's in de ziekenhuizen van de steden is een belemmerende factor, maar ook de afstanden tussen patiënten en de gezondheidscentra en het feit dat medicijnen 40.000 kwacha (9 Amerikaanse dollar) per maand moeten kosten. Hierdoor wordt de toegang tot levensreddende aidsbehandelingen voor mensen in arme plattelandsgebieden ernstig bemoeilijkt. Vaak hebben de boeren helemaal geen inkomen en is het al een enorm probleem om hun gezin van voedsel te voorzien. 40.000 kwacha opzij leggen voor medicijnen is volstrekt uit den boze', vertelt van Peteghem.

AzG vindt dat, nu de prijzen van aidsremmers sterk gedaald zijn, het de hoogtste tijd is aidsbehandeling in Afrika op te schalen. AzG wil met haar aidsprojecten aan tonen dat behandeling ook mogelijk is in plattelandsgebieden, ver weg van de ziekenhuizen in de grote steden. Deze maand is behalve het project in Zambia ook in in een zeer arm en afgelegen gebied in Ethiopië gestart met aidsbehandeling. In totaal behandelt AzG wereldwijd nu ongeveer 11.000 aidspatiënten in 19 landen.