Gemeente Capelle a/d IJssel

De gemeente snoeit

Zoals u misschien heeft gemerkt, is de gemeente weer bezig met snoeien in het openbaar groen. In de hele gemeente komen groenstroken en parken aan de beurt. In totaal gaat het om een oppervlakte van 220.000 m2. Met het snoeien is na de jaarwisseling begonnen en dit zal tot half maart duren. Dan beginnen de vogels namelijk met de bouw van hun nesten. Gemiddeld wordt er vier dagen per week gesnoeid.

Hoe wordt er gesnoeid?
Bij het snoeien wordt de te hoge en oudere beplanting laag bij de grond afgezaagd. Dit is de zogenaamde verjongingssnoei. De meeste in Capelle groeiende planten kunnen hier goed tegen. In de lente groeien ze weer uit en na ongeveer 6 maanden is niet meer te zien, dat er is gesnoeid. Op de fotos van de Korenmolen in april en september is dit goed te zien. (hier de fotos plaatsen) Op een beperkt gedeelte van het groen wordt naast verjongingssnoei ook vormsnoei toegepast. Dit is om de beplanting opnieuw in vorm te brengen.

Wanneer wordt er nu gesnoeid en waarom?
De gemeente snoeit om op kruisingen van wegen het uitzicht voor het verkeer te behouden, parkeerplaatsen meer in het zicht te houden, verouderde beplanting te verjongen, schaduwoverlast weg te nemen, sociale veiligheid te bevorderen en soms, zoals in het Schollebos, om de beplanting uit te dunnen. Het initiatief tot snoeien ligt meestal bij de gemeente, maar het gebeurt ook wel op verzoek van individuele burgers of op aanvraag van een Wijkoverlegplatform. Gemiddeld worden heesters om de 5 à 6 jaar gesnoeid.

Informatie?
Voor meer informatie kunt u terecht bij het Informatiecentrum (zie wegwijzer). De medewerkers van het Informatiecentrum nemen dan desgewenst contact op met de opzichters van de wijken; de heer J. Rietveld, opzichter voor de wijken Oostgaarde en Middelwatering, de heer B. Prijt, opzichter voor de wijk Capelle-West en s-Gravenland en de heer B. Hulsman, opzichter voor de wijk Schollevaar, het Hoofdweggebied en het Stadsdeelpark (Schollebos).