Provincie Noord-Holland

Ruim 2,5 miljoen euro voor sociale projecten

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) hebben besloten om 2,5 miljoen in te zetten voor projecten in het kader van het Jaarprogramma Sociaal Beleid 2004. GS investeren in de sociale infrastructuur en zetten in op nieuwe ontwikkelingen. Daarbij geven GS veel aandacht aan diversiteit in de Noord-Hollandse samenleving.
De provincie Noord-Holland heeft organisaties uitgenodigd om subsidie aan te vragen voor de volgende zeven themas: vrijwilligers, sport en bewegen, jeugdbeleid, wonen-welzijn-zorg, arbeidsmarkt in relatie tot welzijn, verbinding sociaal beleid en ruimtelijk beleid en kleurrijk en divers. Noord-Hollandse organisaties toonden veel belangstelling voor het jaarprogramma van de provincie: er werden 160 projectvoorstellen ingediend met een aangevraagd bedrag van ongeveer 10 miljoen euro. In totaal zijn er 58 projectaanvragen gehonoreerd. De provincie heeft er bij de beoordeling op gelet of de projecten gericht zijn op de diversiteit van de bevolking. Verder is getoetst op overlap met andere beleidsterreinen en op zaken als: zijn de projecten vernieuwend, haalbaar, meetbaar en efficiënt? Naast de provinciale steunfunctie-instellingen welzijn en sport hebben ook gemeenten, grote welzijnsorganisaties en organisaties op het gebied van diversiteit en gezondheidszorg projectvoorstellen ingediend.
De provincie ontwikkelt een nieuw sociaal beleidskader voor de jaren 2005 tot en met 2008. De procedure voor projectsubsidies in 2005 is daarvan afhankelijk
Inlichtingen: Tom van Benthem, tel. (023) 514 50 88

Voorbeelden van gehonoreerde projecten:
Het wijkgericht werken werkt aan de zorgzame wijk (gemeenten Bergen, Langedijk en Castricum)
Gericht op het versterken van gemeentelijk beleid op het vlak van wonen, welzijn en zorg. In dit project werken de gemeenten Bergen, Langedijk en Castricum samen met als gemeenschappelijk kenmerk dat het wijkgericht werken in een startfase verkeert. De lokale instellingen ontvangen effectief steun bij het slaan van een brug van sociaal cultureel beleid naar maatschappelijk pro-actief(zorgzaam) wijkbeleid waarbij participatie van bewoners een uitgangspunt is. Iedere gemeente heeft een eigen focus; de gemeente Langedijk richt zich op het bevorderen van de sociale interactie in de wijk, de gemeente Castricum richt zich op sociale veiligheid en de gemeente Bergen richt zich op de sociale structuurschets op wijkniveau.

WSW ook allochtone medewerkers zijn van harte welkom (gemeenten Heemskerk, Velsen en Beverwijk)
Dit project beoogt een betere benutting van de mogelijkheden van de Wet Sociale Werkvoorziening door allochtone cliënten van de sociale diensten van de gemeenten Heemskerk, Velsen en Beverwijk. De Meergoep verzorgt voor o.a. de bovengenoemde gemeenten de uitvoering van de Wet Sociale Werkvoorzieningen. Uit de registratie van de Meergroep blijkt dat slechts 8% van de medewerkers bij de Meergroep allochtoon is, terwijl het percentage van de allochtone cliënten bij de sociale diensten van de bovengenoemde gemeenten hoger ligt. Deze gemeenten hebben de Meergroep gevraagd om de belemmeringen voor allochtonen te onderzoeken. Daarnaast zal er een werkstage worden georganiseerd. Anders met waterlanders
(regio Waterland)
Dit is een project om te onderzoeken welke sociale componenten betrokken kunnen worden bij de bouw van 6000 nieuwe woningen in Waterland. Er zal een verkenning worden gehouden onder bewoners van de diverse woonkernen in Waterland. Dit vanuit de perspectieven van leefstijlen, levensfasen, aan- of afwezigheid van voorzieningen en het gebruik ervan.
De nieuwe vrijwilliger
(Haarlemmermeer)
Met dit project worden nieuwe manieren ontwikkeld om vrijwilligers te werven om zo een campagne te starten voor het aanboren van nieuwe doelgroepen zoals: gehandicapten, migranten, expats, jongeren, ouderen etc. Ook beoogt het project het vrijwilligerswerk voor deze doelgroepen beter toegankelijk en aantrekkelijk te maken.
Sportkennismaking binnen de naschoolse opvang (Haarlem)
In dit project worden de sportmogelijkheden binnen de naschoolse opvang verkend. Beoogd wordt om sportkennismakingsactiviteiten (jeugdsportpasstructuur) op te nemen in het reguliere activiteitenaanbod van de naschoolse opvang. Communities that care
(10 grote gemeenten in NH)
Binnen NH wordt de methodiek van "communities that care", ontwikkeld in de Verenigde Staten, bekend gemaakt bij gemeenten in NH. Het is een methodiek die gemeenten in staat stelt goed lokaal jeugdbeleid te voeren. Vervolgens wordt bij elke serieus geïnteresseerde gemeente een bijeenkomst georganiseerd waarin een inventarisatie en draagvlakpeiling wordt gehouden. Uit informatie van het NIZW blijkt dat de methodiek in vier pilots met succes is beproefd en is aangepast aan de Nederlandse situatie. Gezondheidsvoorlichting via allochtone media (Amsterdam)
Via de goedbeluisterde en -bekeken allochtone radio en televisie wordt een jaar lang wekelijks uitzendingen verzorgd waarin gezondheidsvoorlichting gegeven wordt over bijvoorbeeld het nut van uitstrijkjes, veilig vrijen, inzet van persoonsgebonden budget en diverse ziektebeelden en wat men daar zelf aan kan doen. Er is veel behoefte aan en draagvlak voor in diverse allochtone kringen: hun zwakkere gezondheid is deels ook te wijten aan achterstand in kennis en niet alleen aan culturele en taalverschillen. Deze kennisachterstand zit vooral bij de groepen die voor hun informatie afhankelijk zijn van niet-geschreven bronnen, zoals radio en tv.

Gehonoreerde A-projecten

Marieke Ottevanger 28 januari 2004