Verbond van Verzekeraars

Actieplan voor criminaliteit tegen het bedrijfsleven

Piet-Hein Donner (minister van Justitie), Johan Remkes (minister van BZK), Karien van Gennip (staatssecretaris van Economische Zaken), Jacques Schraven (VNO-NCW), Loek Hermans (MKB-Nederland) en Eric Fischer (Verbond van Verzekeraars) hebben onlangs hun handtekening gezet onder het actieplan Veilig Ondernemen 2004-2008 van Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing. Doel is om criminaliteit tegen het bedrijfsleven met minimaal 20% te verminderen in 2008.

Donner benadrukte tijdens de bijeenkomst in Nieuwspoort dat de verantwoordelijkheid voor een goed functionerende samenleving niet (langer) exclusief is toebedeeld aan de overheid. Het zal de overheid alleen niet lukken. Het algemeen belang van onze samenleving is er het meeste mee gediend als iedereen zijn steentje bijdraagt: overheid, burgers, instellingen en bedrijfsleven.
Als voorbeeld van een geslaagde publiek-private samenwerking noemde hij die tussen de juweliers en de overheid. Een pareltje, als ik het zo mag zeggen. In recordtijd hebben we met elkaar afspraken gemaakt en daden gesteld, omdat beide partijen zich bewust waren van hun eigen verantwoordelijkheid, vertrouwen in elkaar stelden en bereid waren hun intenties in daden om te zetten.
Vertrouwen is ook van het allergrootste belang om het actieplan tot een goed einde te brengen, meent de minister. We moeten bereid zijn naar elkaar te luisteren en op basis van vertrouwen aan de slag gaan. Het actieplan is ook echt actie: tussen nu en 2008 worden er tien projecten en 45 concrete werkzaamheden gerealiseerd.

Medische aanpak
De nieuwe projecten werken volgens het medische model diagnose-remedie, zoals Donner het zo mooi noemt: eerst problemen inventariseren voordat je een concrete aanpak kunt formuleren. Zo wordt er in de transportsector nauwgezet vastgesteld waar de meeste diefstallen plaatsvinden en hoe. En bij de aanpak van de freeriders (ondernemers die niet willen meebetalen aan collectieve preventiemaatregelen) gaan we op zoek naar een manier om ze toch te betrekken bij het tegengaan van criminaliteit.
Het project Aanpak urgente bedrijventerreinen is al een flinke stap op weg. Donner: Nog voor het einde van 2004 start op tien onveilige bedrijvenlocaties een intensive care-aanpak. Bedrijfsleven en overheid zullen gedurende drie jaar actief investeren in het verbeteren van de veiligheid van die terreinen.

Eindelijk erkenning
Namens de private sector toonde ook Schraven zich verheugd met het actieplan. Er is eindelijk erkenning voor de problematiek waarmee bedrijven op het terrein van veiligheid worden geconfronteerd. Uit onderzoek van het ministerie van Justitie blijkt dat meer dan de helft van alle bedrijven, vaak zelfs veelvuldig, slachtoffer is van criminaliteit. En het is goed om voor ogen te houden dat een onveilig ondernemingsklimaat van invloed is op de directe omgeving van ondernemingen.

Verzekerd!, januari 2004