Gemeente 's-Hertogenbosch

28-01-2004

Kunstwerk in Bestuurscentrum

Voorafgaand aan de eerste raadsvergadering (27 januari jl.) in het nieuwe bestuurscentrum van de gemeente, heeft burgemeester Rombouts namens het college een speciaal cadeau in ontvangst mogen nemen. Het betreft een kunstwerk van de Belgische kunstenaar Benoit met als titel "De burgers van 's-Hertogenbosch" en het is aangeboden door de bouwers en de adviseurs van het "Huis van de Stad".

Het cadeau
De kunstenaar Benoit heeft op het glas van de benedenverdieping van het bestuurscentrum met email in kleur en met zwarte lijnen een voorstelling aangebracht van de burgers van 's Hertogenbosch. Benoit heeft het kunstwerk zelf op het glas aangebracht met medewerking van de firma Mayer uit Munchen. De afbeelding is dus niet overgebracht op basis van een tekening. Bijzonder is dat het kunstwerk nooit los te zien is van zijn omgeving. Het heeft namelijk van binnen naar buiten of omgekeerd altijd een achtergrond. Het is een trait d'union van moderniteit en de oude omgeving (de stadsmuur is op de achtergrond zichtbaar).

De aanbieders
Het cadeau is aangeboden door de volgende bouwers: Ballast Nedam, Heijmans IBC Bouw Breda BV, Burgers Ergon BV, Kropman Installatietechniek BV, Ahrend Inrichten BV, Keijsers Interieurprojecten, Unispace Project bv en Eliëns Interieurprojekten BV. De betrokken adviseurs zijn: Brink Management & Advies, Kraaijvanger ¿ Urbis, ABT BV Adviesbureau voor Bouwtechniek, Sweegers en de Bruin, Peutz & Associés BV en Veldhoen + Company. Tevens reikte de architect Dirk Jan Postel aan de gemeente symbolisch een eerste litho van het kunstwerk uit. De overige sponsoren ontvingen een exemplaar na afloop. Het gezamenlijk aanbieden van een kunstwerk is een indicatie van de complexiteit van het project en de goede samenwerking tussen al deze partijen.