Gemeente 's-Hertogenbosch

28-01-2004

Educatief Centrum Hintham: schoolvoorbeeld van ¿basis in de buurt¿

Op vrijdag 23 januari 2004 heeft B. Eigeman, wethouder van onder meer onderwijs, het Educatief Centrum Hintham geopend. Het Educatief Centrum Hintham (E.C.H.) is een moderne multifunctionele accommodatie waar de basisscholen De Vlieger en Jeroen Bosch, peuterspeelzaal 't Babbeltje en kindercentrum De Petteflet hun nieuwe onderkomen hebben. Ook biedt het E.C.H. onderdak aan diverse educatieve, jeugd-, sport- en recreatieactiviteiten voor school, buurt en verenigingen. De ontwikkeling van het Educatief Centrum Hintham is in goed overleg gegaan met de gebruikers van het gebouw en ook de wijkraad heeft in dat proces een nadrukkelijke rol gespeeld.

Bijzonder gebouw
Na jaren voorbereiding en zestien maanden bouwen, is in de zomer van 2003 een bijzonder gebouw opgeleverd met vele plussen. De buitencontouren geven al een goed beeld. De voorgevel aan de Vincent van Goghlaan is 103 meter breed. Hier bevindt zich de hoofdentree die leidt naar de gemeenschappelijke, multifunctionele ruimte met een grote foyer, keukenpantry en twee speellokalen voor kleuters annex aula. Deze aula is met schuifwanden in te delen in één grote ruimte, twee of vier aparte ruimten, afhankelijk van de activiteit. De speellokalen liggen 80 centimeter dieper dan de foyer, die daardoor als (theater)podium kan dienen. Een glaswand biedt een riant uitzicht vanuit de foyer op een sportzaal. In de vleugel naast de foyer liggen de klaslokalen voor de onderbouw: links zes voor De Vlieger, rechts zes voor Jeroen Bosch plus een ruimte voor Plein Actief (een magazijn voor het uitlenen van spel- en sportmaterialen). Daarachter bevinden zich de peuterspeelzalen (eigen ingang Karel Ensinckstraat) en het kinderdagverblijf (eigen ingang en parkeerplaatsen aan de Johan Enthovenstraat). Beneden ligt de uitgebouwde sportzaal met kleed- en wasruimten, bergingen en een technische ruimte. De sportzaal kan met een vouwwand in twee volwaardige gymnastieklokalen worden verdeeld. Op de verdieping liggen achtien klaslokalen voor de bovenbouw, een mediatheek met computerruimte, handvaardigheidlokalen, werkplekken voor leerkrachten, ruimte voor remedial teaching, spreekkamers, cursus- en vergaderruimten, personeelskamer en twee ruimten voor buitenschoolse opvang. Ook bouwkundig en installatietechnisch heeft het E.C.H. vele plussen. Er is namelijk gebouwd volgens de richtlijnen van het Duurzaam Bouwen.

Ook voor de buurt
De buitenruimte kan, buiten de schooltijden, door de buurt worden gebruikt. Met het inrichten van de buitenruimte is hiermee rekening gehouden. Op het terrein zijn klim- en klautertoestellen met kunstgras eronder, zandbakken, voldoende ruime fietsklemmen, verhard speelveld met verlichting (in de winter kan dit speelveld onder water worden gezet voor ijspret) en bomen (moeten nog worden gepland). De voetbaldoeltjes op het verharde speelveld zijn geschonken door de wijkraad.

Masterplan Onderwijshuisvesting
In het Masterplan Onderwijshuisvesting kiest de gemeente 's-Hertogenbosch ervoor om te streven naar multifunctionele accommodaties, waarbij het basisonderwijs onder één dak wordt gebracht met direct aanverwante functies. Het beantwoordt aan de behoefte die in de maatschappij leeft. De meest verregaande vormen hiervan zijn de Brede Bossche Scholen, een nieuw voorbeeld hiervan is het Educatief Centrum Hintham. Sleutelwoorden hierbij zijn: basis in de buurt, integrale aanpak, maatwerk per buurt/wijk en brede multifunctionele accommodaties. Zeker geldt dit voor de peuterspeelzalen. Hiermee wordt een impuls gegeven aan het gemeentelijke beleid om bij iedere basisschool of combinatie van basisscholen een peuterspeelzaal onder te brengen.