Provincie Limburg

Onderzoeken leiden tot vertraging in uitvoering saneringsplan In de Roes

Reactie gedeputeerde Evers op voorstel gemeente Maasbracht

Gedeputeerde Henk Evers heeft vandaag per brief aan het College van Burgemeester & Wethouders van Maasbracht zijn reaktie gegeven op het voorstel voor twee onderzoeken ten aanzien van natuurlijke afbraakprocessen en aanvullende spreidingsmaatregelen voor het saneringsplan van In de Roes. Gedeputeerde Evers: Het voorstel van de gemeente Maasbracht leidt tot vertraging in de uitvoering. Vanuit het oogpunt van volksgezondheid betreur ik dit.

Belangrijkste conclusie van de gedeputeerde is dat het aanbrengen van de deklaag vooral noodzakelijk is om contactrisicos tegen te gaan. Die noodzaak vermindert niet als het verspreidingsgedrag anders blijkt te zijn dan waarvan de onderzoekers op dit moment uitgaan. Ook TNO acht uitstel van vaststelling en uitvoering van het saneringsplan niet noodzakelijk. Ik heb al eerder aangegeven dat ik belang hecht aan een voortvarende aanpak voor In de Roes. Als we de resultaten van deze onderzoeken afwachten, betekent dit een vertraging van het aanbrengen van de deklaag met enkele jaren. Vanuit het oogpunt van volksgezondheid betreur ik dit, zo stelt gedeputeerde Henk Evers in zijn brief aan de gemeente Maasbracht.

Gedeputeerde Evers reageert in zijn brief op de voorstellen die de gemeente Maasbracht op 22 januari jl. in haar persbericht kenbaar heeft gemaakt. Zij geeft aan de variantkeuze in grote lijnen te onderschrijven, maar stelt dat onderstaande onderzoeken afgerond moeten zijn voordat Gedeputeerde Staten (GS) het saneringsplan vaststelt.

Ten aanzien van het onderzoek naar natuurlijke afbraakprocessen stelt gedeputeerde Evers in zijn brief: TNO stelt dat binnen 2 à 3 maanden een onderzoek klaar kan zijn, maar geeft daarbij desgevraagd aan dat dan alleen bekend is óf er natuurlijke afbraakprocessen plaatsvinden. De mate waarin deze processen ook op langere termijn bijdragen aan een afname van de verontreinigingen, vereist gericht onderzoek over meerdere jaren. Aanvullende maatregelen om verspreiding tegen te gaan, zo geeft TNO aan, hebben pas zin áls daadwerkelijk verontreiniging is aangetoond buiten het grindgat én als er meer inzicht bestaat in de natuurlijke (afbraak) processen, zo stelt gedeputeerde Evers verder in zijn brief. Bovendien zijn GS in hun besluit van 16 december 2003 al akkoord gegaan met dit onderzoek. Financiering hiervan gebeurt tezijnertijd uit het bodemsaneringsbudget.

28-1-2004 14:52