VVD



Nieuws

28 jan 2004 - VVD komt met initiatiefwet
gewasbeschermingsmiddelen

De VVD zal zo spoedig mogelijk met een initiatiefwet gewasbeschermingsmiddelen komen. Aanleiding hiervoor de sterk verouderde bestrijdingsmiddelenwet uit 1962 die als een lappendeken in elkaar zit. Huidig slecht beleid is hier een direct resultaat van.

Al jarenlang is er sprake van slecht beleid wat betreft gewasbeschermingsmiddelen. Hier is niemand bij gebaat en daarnaast komt het de bedrijfseconomische aspecten, volksgezondheid en milieu niet ten goede. Het negatieve effect klinkt door op bedrijfseconomisch vlak omdat de telers in een slechte concurrentiepositie terecht komen. Volksgezondheid en milieu lijden eronder omdat de slechte wetgeving illegaal gebruik in de hand werkt.

De VVD, bij monde van Piet Blauw, Jan Geluk, Jan te Veldhuis en Gert-Jan Oplaat, hebben in verleden herhaaldelijk bij het kabinet aangedrongen op grondige herziening van het gewasbeschermingsmiddelenbeleid. Van herziening is tot op heden niets terecht gekomen en het parlement wordt dan ook geconfronteerd met haperend beleid. Wat de VVD betreft is dit een absoluut gemiste kans.

De VVD'er Gert-Jan Oplaat zal nu met een initiatiefwet komen op basis van de EU richtlijn betreffende gewasbeschermingsmiddelen. ,,Dit zal een hele klus worden, maar ik ga uit van een positieve uitkomst", aldus Oplaat.