Politie Zaanstreek-waterland


Jongeren op het matje geroepen voor vechtpartijen en vernieling


Tien jongens, waarvan acht minderjarig, moeten zich binnenkort voor de Officier van Justitie verantwoorden voor hun aandeel in een tweetal vechtpartijen en een vernieling. Twee groepen jongeren, waaronder twee 13-jarige, vier 14-jarige en een 16-jarige Zaandammer en een 15-jarige jongen uit Krommenie, raakten maandagmiddag 12 januari rond 13.00 uur slaags met elkaar in Zaandam. 's Middags rond 15.15 uur ontstond er opnieuw onenigheid, wat uiteindelijk ontaardde in weer een vechtpartij. Tijdens de schermutselingen werden sommige jongens vastgehouden en door meerdere anderen geschopt en geslagen. Een 15-jarige jongen uit Krommenie en een 16-jarige Zaandammer die bij de vechtpartijen betrokken waren, zijn vervolgens 's avonds samen met twee 19-jarige Zaandammers verhaal gaan halen bij de woning van één van de andere vechtersbazen. Daarbij werd een steen door een ruit van de woning gegooid en werd een fiets gestolen. De fiets werd niet ver van de woning teruggevonden, maar was volledig vernield.

Gedurende het politieonderzoek werden de acht minderjarige verdachten opgehaald van school en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Ook de twee meerderjarigen werden gehoord over hun aandeel in de vernielingen en de diefstal van de fiets en ontvingen hiervoor een proces-verbaal. De minderjarige verdachten zullen binnenkort moeten verschijnen op een zogenaamde Jom-zitting (Jeugd Officiers Model). Dit model is maatwerk voor minderjarigen en geldt voor bepaalde zaken met betrekking tot Geweld, Intimidatie en Wapens (GIW zaken). Het doel van dit model is het bestrijden van GIW zaken door minderjarigen door een duidelijke, directe en snelle reactie.


15:10 27-JAN-04
loc.: KROMMENIE, EIKELAAN

Aanhouding winkeldief

Twee agenten in burger volgden een 27-jarige winkeldievegge uit krommenie die kleding had weggenomen uit een zaak. De vrouw werd in een flat in de Deken Smidstraat aangehouden. De verdachte kreeg een proces verbaal.

15:50 27-JAN-04
loc.: ZAANDAM, ROZENHOF

Graffiti tekenaar aangehouden

Een 16-jarige jongen werd door surveillerende agenten op heterdaad betrapt bij het aanbrengen van Graffiti. De knaap was op de bovenste etage van parkeergarage Rozenhof met een viltstift bezig een tekening aan te brengen. Er is proces verbaal tegen hem opgemaakt.

18:04 27-JAN-04
loc.: VOLENDAM, BURGEMEESTER VAN BAARSTR, HYACINTENSTRAAT

Aanrijding fiets met auto

Bij een aanrijding tussen een auto en fiets raakte de 29-jarige fietsster uit Volendam licht gewond. Vermoedelijk zag de 47-jarige bestuurster van de personenauto de fietser over het hoofd bij het passeren van de kruising. De Volendamse had daar de fiets voorrang moeten verlenen.
Na onderzoek in de ambulance kon de vrouw met een zere pols hebben naar huis.

20:04 27-JAN-04
loc.: NOORDBEEMSTER, SCHERMERHORNERWEG

Auto tegen boom door gladheid

Een 30-jarige man uit Hoorn raakte gewond toen zijn auto vermoedelijk door de ijzel van de weg raakte en tegen een boom reed. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis in Hoorn gebracht met pijn in de borst.

07:09 28-JAN-04
loc.: WORMERVEER, ROSBAYERWEG

Containers opengebroken

Bij een bouwplaats aan de Rosbayerweg werden elf zeecontainers van een bouwfirma opengebroken en doorzocht. Ter plekke werden diverse materialen die vermoedelijk bij de verbrekingen zijn gebruikt gevonden en veiliggesteld.
De benadeelde firma moet nog een inventarisatie doen van mogelijk ontvreemde spullen.


Verkeershandhaving


J. van der Molen


Telefoon (075) 687 40 80


Fax (075) 687 33 59


Nr. vht-280104


13:00-16:00/19:00-21:15 27-JAN-04
ZAANDAM, PROVINCIALEWEG ZAANDAM-CASTRICUM

Verkeerscontrole


Dinsdagmiddag en -avond werd in Krommenie en in Zaandam een verkeerscontrole gehouden. Er werd vooral gelet op snelheid en het dragen van de gordel. Op de Padlaan in Krommenie werden in twee uur tijd 23 mensen bekeurd voor het rijden zonder gordel. Drie hardrijders en twee bestuurders die een inrijverbod negeerden, ontvingen ook een boete.


Op de Provincialeweg Zaandam-Castricum in Zaandam (50 km per uur) reden dinsdagavond acht bestuurders te hard. De hardrijders, van wie de snelste 83 kmp er uur reed, werden staande gehouden. Twee mensen droegen geen gordel en één bestuurder werd bekeurd omdat de auto geen dimlicht voerde en bovendien niet gekeurd was. Tijdens de controle in Zaandam werden vijftien bestuurders gecontroleerd op het rijden onder invloed, geen van hen had (teveel) gedronken.


---- --