Gemeente Eindhoven

Persbericht: 28 januari 2004, no. 22

Opzet nieuw woongebied Meerhoven

Waterrijk wordt groene wijk

De gemeente Eindhoven heeft Architectuurstudio Hertzberger in samenwerking met het landschapsbureau Juurlink & Geluk geselecteerd om de woonwijk Waterrijk in Meerhoven vorm te gaan geven. Met de keuze van deze bureaus heeft de gemeente Eindhoven de eerste stappen gezet op weg naar de ontwikkeling van Waterrijk.

Na de woongebieden Zandrijk, Grasrijk en Bosrijk wordt Waterrijk het vierde woongebied in Meerhoven. Vanaf 2005 zullen hier de eerste woningen worden gebouwd. In totaal komen er zon 1380 woningen in Waterrijk.

Groene woonwijk
Waterrijk wordt, in de stedenbouwkundige visie van Hertzberger, een echt groene woonwijk met sterke woonmilieus. De bestaande landschappelijke structuren en bebossing die nu al aanwezig zijn in het gebied worden zoveel mogelijk gehandhaafd en waar mogelijk nog versterkt. Zo zullen bijvoorbeeld de camouflage bossen rondom de voormalige tankoefenbanen van defensie in het gebied grotendeels worden geïntegreerd. Ook zal het centrale park van Meerhoven direct worden gekoppeld aan Waterrijk, waardoor een parklandschap ontstaat waarbij het wonen samengaat en versmelt met het landschap. Het groene karakter van Waterrijk wordt verder versterkt door de hoeveelheid verhardingen op een slimme wijze te minimaliseren ten gunste van het groen.

Woonhoven
Door het bestaande groen zal Waterrijk op een logische wijze worden onderverdeeld in een aantal buurten. De woningen worden grotendeels ondergebracht in zogeheten woonhoven. Deze hoven zorgen voor een geborgen woonmilieu en voor ruimtelijke en sociale samenhang. De traditionele straten worden omgevormd tot kindvriendelijke speelpleinen. Naast de hoven is er ook ruimte voor individuele woonvormen en voor particulier opdrachtgeverschap.

Studio Hertzberger en landschapsbureau Juurlink & Geluk De keuze voor de bureaus die Waterrijk nu verder gaan ontwikkelen is tot stand gekomen na een uitgebreide en zorgvuldige selectieprocedure. Vijf bureaus van naam hebben hun visie op Waterrijk gegeven. Er is gekozen voor de meest onderscheidende visie. De geselecteerde combinatie van bureaus staat garant voor een grote mate aan vakmanschap en ervaring op het gebied van stedenbouw en architectuur, maar ook op het gebied van de inrichting van de openbare ruimte en de inpassing van bestaande landschappelijke kwaliteiten.

De opdracht was om een aansprekende stedenbouwkundige visie voor Waterrijk te maken en daarmee de basis te leggen voor een zo hoog mogelijke kwaliteit. Voor Eindhoven en voor Meerhoven betekent de ontwikkeling van Waterrijk immers de laatste mogelijkheid om een grote uitbreidingslocatie (1380 woningen) binnen haar grondgebied te realiseren. Met een zorgvuldige uitwerking van de visie kan Waterrijk gaan behoren tot de gewaardeerde stadswijken van Eindhoven.

© 2004 Gemeente Eindhoven