Gemeente Eindhoven

Persbericht: 28 januari 2004, no. 23

Meerrijk weer stap dichterbij

In de ontwikkeling van Meerrijk, het toekomstige centrum van Meerhoven is weer een belangrijke stap voorwaarts gezet. Vandaag heeft het college van B&W ingestemd met het Voorlopig Ontwerp Meerrijk, het beeldkwaliteitplan, de beheervisie voor Meerrijk en met de financiële afspraken met de ontwikkelaar William Properties.

Alle lichten staan nu op groen voor de eigenlijke bouwplanontwikkeling. De voorlig-gende stukken bieden een solide basis om met de ontwikkelaar een samenwerkings-overeenkomst voor de realisatie van Meerrijk te kunnen afsluiten.

Complex traject
Meerrijk wordt het kloppende hart van Meerhoven. De realisatie is echter een complex traject. Zo zullen alle functies (zoals wonen, winkelen, gezondheidscentrum en spilcentrum) met elkaar verweven worden. De functies worden gerealiseerd boven op een parkeergarage die de hele footprint van het centrum beslaat. Het welzijnscluster met o.a. onderwijs en sport wordt in de bestaande hangar ondergebracht waardoor dit culturele erfgoed behouden blijft. Meerrijk is ook een omvangrijk plan. Het bouwtempo moet onder meer worden afgestemd op het tempo waarin de appartementen verkocht kunnen worden. Voor wat betreft de omvang van de winkelvoorzieningen moet gelijke tred worden gehouden met de ontwikkeling van de totale wijk. Met name dat laatste is, tegen de achtergrond van de ontwikkelingen op de woningmarkt van de laatste jaren, aanleiding geweest om het woningbouwprogramma, de woningdifferentiatie, de fasering en de financiële afspraken nog eens kritisch te bezien. Dat heeft meer tijd gekost dan tevoren was ingeschat. Het was echter een noodzakelijke tussenstap om tot een kwalitatief hoogstaand en haalbaar plan te komen. Meerrijk is immers een zeer ambitieus plan en van die ambitie is niets ingeleverd.

Voorlopig Ontwerp
Het voorlopig ontwerp Meerrijk is een definitief stedenbouwkundig plan, waarin de voorlopige structuurontwerpen van de gebouwen zijn verwerkt: alles is in de maat gezet en getoetst op maakbaarheid. Hierbij kan niet over een nacht ijs worden gegaan: het programma moet passen, alle veiligheidsaspecten moeten integraal in beeld worden gebracht, het moet technisch uitvoerbaar zijn en het moet aan de oorspronkelijke kwaliteitsambitie blijven voldoen. Het VO Meerrijk gaat verder dan een stedenbouwkundig plan: het plan is gebaseerd op de structuurontwerpen van de verschillende architecten voor de bouwclusters die o.a. met behulp van windtunnel-proeven zijn getoetst en bijgeslepen. Het VO Meerrijk heeft nu ook de goedkeuring van het bestuur als basis voor de bestemmingsplanherziening die reeds in procedure is gebracht en als basis voor de bouwplanontwikkeling.

Beeldkwaliteitplan Meerrijk
Behalve het VO heeft het college ook het beeldkwaliteitplan goedgekeurd. In het beeldkwaliteitplan is de stedenbouwkundige en architectonische ambitie voor zowel de gebouwen in Meerrijk als voor de openbare ruimte vastgelegd. Het is een goede leidraad voor de uitwerking van de bouwplannen. Kenmerkend element van Meerrijk zal onder meer de warme architectuur (terra-tinten) in baksteen zijn.

Beheervisie Meerrijk
Verder heeft het college ook de beheervisie voor Meerrijk vastgesteld. Bij de ontwikkeling van een centrum moet niet alleen gekeken worden of het centrum daadwerkelijk gemaakt kan worden, maar ook of het op een goede manier te beheren en onderhouden is. De kwaliteit die nu gerealiseerd gaat worden, moet uiteraard ook op termijn overeind blijven. In de beheervisie worden daarvoor een aantal organisatorische en procedurele afspraken gemaakt. Uniek is dat er reeds in deze fase van de planvorming een beheervisie is opgesteld. Dat betekent dat er bij de uitwerking van de bouwplannen en de inrichtingsplannen voor de openbare ruimte optimaal ingespeeld kan worden op het toekomstig beheer. Een bijzonder aspect vormt veiligheid. Daarvoor is een apart Veiligheids-Effect-Rapport opgesteld. Alle aspecten m.b.t. veiligheid in de breedste zin zijn al met de hulpdiensten en veiligheidsdeskundige besproken.

Programma
Het programma is mede onder invloed van de marktontwikkelingen wat aangepast. Zo komen er meer woningen voor bijvoorbeeld starters. De appartementen zullen daardoor een bredere range van doelgroepen bereiken. Ook komen er binnen het plan 15 Fokuswoningen met ADL-unit. Dit zijn woningen voor gehandicapten die een 24-uur hulp i.v.m. hun handicap krijgen. Het programma omvat in totaal bijna 700 woningen en 8.500 m2 winkelvloer, een gezondheidscentrum en het welzijnscluster in de hangaar. Ondanks de tegenvallende woningmarkt zijn ontwikkelaar en gemeente het eens geworden over de grondprijs op hetzelfde niveau als bij de prijsvraag in 2001. Beide partijen hebben het volste vertrouwen in de realiseerbaarheid van de plannen.

© 2004 Gemeente Eindhoven