COLO/OCW

Zoetermeer, 28 januari 2004

Supermarkt Plus Benders: Beste Leerbedrijf 2003!

'De 'plus' zit niet alleen in de naam, maar ook in het opleidingsbeleid'. Zo luidde het oordeel van de jury over de Supermarkt Plus Benders uit Venlo, tijdens de prijsuitreiking voor 'Beste Leerbedrijf 2003'. De Supermarkt won op 28 januari 2004 de titel 'Beste Leerbedrijf 2003' vanwege de visie die het bedrijf heeft op opleiden en de uitvoering ervan op de werkvloer. Plus Benders ontving de prijs uit handen van Staatssecretaris van Onderwijs, mevrouw A.D.S.M Nijs. De onderscheiding brengt de kracht van het praktijleren in beeld.

Supermarkt Plus Benders
De Supermarkt uit Venlo werd voorgedragen door Kenniscentrum Handel. Door de jury, bestaande uit werkgevers, werknemers, onderwijs, bedrijfsleven, leerlingen en juryvoorzitter de heer ir. G.J.M.Braks (o.a. voormalig minister van Landbouw en oud voorzitter Eerste Kamer), werd Plus Benders verkozen tot 'Beste Leerbedrijf 2003' omdat het 'opleiden in de genen van het bedrijf zit'. Het leerbedrijf kwam als beste uit de bus omdat de termen enthousiasme, een leven lang leren en innovativiteit het bedrijf typeren.

Uitreiking
Op 28 januari 2004 vond de prijsuitreiking voor 'Beste Leerbedrijf 2003' plaats in Het Planetarium van Artis Amsterdam. Colo organiseert deze prijsuitreiking ieder jaar voor leerbedrijven die een belangrijke bijdrage leveren aan het beroepsonderwijs en daarmee aan de (kennis)economie in Nederland. De prijs is belangrijk voor het beroepsonderwijs omdat deze aandacht schenkt aan één van de voornaamste schakels binnen het praktijkleren: de leerbedrijven. Zonder hen geen vakmensen.

Leren in de praktijk
Het beroepsonderwijs is de motor van de Nederlandse economie. Een belangrijk aspect van de opleidingen in het beroepsonderwijs is de beroepspraktijkvorming, het leren op de werkplek. De kwaliteit van de beroepspraktijkvorming is de dagelijks zorg van de kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven en de meer dan 170.000 leerbedrijven. Binnen leerbedrijven vindt het praktijkgedeelte van de opleiding van leerlingen (vmbo en mbo) plaats.
De prijs voor het 'Beste Leerbedrijf' is vijf jaar geleden ingesteld door minister Ritzen van Onderwijs Cultuur en Wetenschap om het leren in de praktijk te stimuleren en onder de aandacht te brengen.

Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven In totaal bestaan er 19 kenniscentra die per branche de belangen van het bedrijfsleven in het beroepsonderwijs behartigen. Zij hebben een aantal wettelijke taken op het terrein van de kwalificatiestructuur, de beroepspraktijkvorming en de examinering. Leerbedrijven worden geselecteerd, gecertificeerd en ondersteund door de kenniscentra, die hiermee zorgdragen voor voldoende aanbod en kwaliteit van de beroepspraktijkvorming.
Colo is de vereniging van de kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven.

Noot voor de redactie,