Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 28/01/2004


---

Benoemingen aan de Vrije Universiteit Amsterdam

Prof.dr. J.T. de Cock Buning is per januari 2004 benoemd tot bijzonder hoogleraar Toegepaste ethiek in de biologie bij het Instituut voor Innovatie en Transdisciplinair Onderzoek (voorheen Biologie & Samenleving) aan de VU. Hij zal zich bezighouden met onderwijs en onderzoek betreffende de ethische en beleidsmatige aspecten van innovaties voortkomend uit de biologische wetenschappen in de ruimste zin ("life sciences"). De leerstoel is ingesteld door de Jan van der Hoevenstichting voor Theoretische en Wijsgerige Biologie, een onderdeel van het Instituut voor Evolutionaire en Ecologische Wetenschappen te Leiden. Tjard de Cock Buning (1951) heeft zich na zijn promotie in de Biologie en zijn studie wijsbegeerte bezig gehouden met beroepscodes, toegepaste ethiek rond dierproeven en biotechnologie. Zijn expertise ligt op het terrein van ethische beslissingmodellen, dialoogmethodiek om stakeholders tot gezamenlijke besluitvorming te brengen en de integratie van diverse kennisdomeinen bij complexe problemen. Hij is onder meer lid van diverse ministeriele ethische adviescommissies (LNV, VROM, VWA en voorzitter van de Algemene Instellingsgebonden Ethische Commissie van de Wageningen UR) alsook ethisch vertrouwenspersoon van WageningenUR en het NIBI.

De heer dr. Michael Sprik is per 1 januari 2004 benoemd tot bijzonder hoogleraar vanwege de Stichting Het Vrije Universiteitsfonds op de bijzondere leerstoel Computationele chemie, in het bijzonder ab initio moleculaire dynamica bij de Faculteit der Exacte Wetenschappen.

Met ingang van 1 februari 2004 wordt mw. dr. J.M.F. Fritschy benoemd tot bijzonder hoogleraar Geschiedenis van de overheidsfinanciën bij de Faculteit der Letteren. De leerstoel wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Unger Van Brero-fonds, opgericht ter bevordering van de beoefening van de economische en sociale geschiedenis. Wantje Fritschy (1949) promoveerde in 1988 aan de Universiteit Leiden op het proefschrift De patriotten en de financiën van de Bataafse Republiek. Hollands krediet en de smalle marges voor een nieuw beleid (1795-1801). De afgelopen jaren werkte Fritschy, samen met het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis in Den Haag, aan een grote bronnenuitgave over De gewestelijke financiën ten tijde van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Het belangrijkste deel in deze reeks, dat over de geschiedenis van de financiën van het gewest Holland, zal dit jaar verschijnen. Het boek geeft onder meer inzicht in de wijze waarop de Nederlandse Opstand tegen Spanje (1568-1648) werd gefinancierd. Naast de geschiedenis van de overheidsfinanciën in Nederland, wil Fritschy zich aan de VU gaan richten op de overheidsfinanciën van niet-westerse staten. In het kader van de nieuwe interfacultaire bachelorspecialisatie Marokkostudies gaat haar aandacht vooral uit naar de geschiedenis van de overheidsfinanciën in Marokko.


---

2004-01-28 / pb 4.007.4.5474735088646E-13 / as/

References


1. http://www.few.vu.nl/

2. http://www.let.vu.nl/

Voor meer informatie over promoties, oraties en alle overige activiteiten die vermeld staan in dit e-mailbericht, kunt u terecht bij de dienst Communicatie, e-mail: communicatie@dienst.vu.nl, http://www.vu.nl of tel. (020) 444 5666.