Gemeente Breda

Persberichten

28-01-2004

Alliantie voor wonen in Breda

De gemeente Breda en de drie Bredase woningcorporaties Laurentius, Singelveste en WonenBreburg hebben op woensdag 28 januari hun prestatieafspraken ondertekend. Hiermee is de zogenoemde Alliantie voor wonen in Breda' een feit. Samenwerking staat hierbij centraal. In een algemeen deel regelen de woningcorporaties en de gemeente de onderlinge verhoudingen en wederzijdse verantwoordelijkheden. Het tweede deel bevat per corporatie de concrete prestaties, zoals de aantallen op te plussen woningen en de in ontwikkeling zijnde bouwplannen. Het algemene deel geldt voor vier jaren. De partijen stellen de andere afspraken jaarlijks bij. Een aantal onderwerpen moet nog verder uitgewerkt worden en daarover hebben de partners werkafspraken vastgelegd.
Met de ondertekening wordt een lang proces van overleg afgesloten en wethouder Arbouw van Volkshuisvesting, ook sprekend namens de drie directeur/bestuurders van de corporaties, is zeer tevreden met dit resultaat: "Ik heb er alle vertrouwen in dat we zo de komende jaren, samen met de corporaties, de snelheid kunnen verhogen en veel wensen van de gemeenteraad op het gebied van wonen kunnen realiseren".

Wetgeving
De wet gaat er van uit, dat iedere gemeente met de woningcorporaties prestatieafspraken maakt. De corporaties zijn onafhankelijke, maatschappelijke ondernemingen, die worden geacht zich in hun bedrijfsplannen te richten op het gemeentelijke beleid. Dit is in Breda ook het geval. De corporaties hebben toegezegd de gemeentelijke doelstellingen tot leidraad van hun handelen te maken. Die doelstellingen zijn onlangs door de gemeenteraad vastgesteld in met name de beleidsnota Perspectief Wonen. Binnen de nieuwe alliantie gaan de afspraken echter verder. Ook over de manier van samenwerken en de uitgangspunten van de financiële verhoudingen hebben de deelnemers zich aan elkaar verplicht. Als basis hanteert de alliantie de afspraak dat de corporaties in beginsel verantwoordelijk zijn voor de woningvoorraad en de gemeente voor het openbaar gebied en de publieke voorzieningen.

Slagvaardigheid
Essentieel is ook de afspraak die duidelijkheid schept over het grondbeleid. Daardoor is het niet langer nodig om per project steeds over hetzelfde te onderhandelen. Dit komt de slagvaardigheid ten goede. Voor de gemeente en de corporaties betekenen de afspraken ook dat de investeringen van de verschillende partijen zoveel mogelijk op elkaar worden afgestemd. Dit verhoogt de efficiency en effectiviteit.

Breda, 28 januari 2004