Politie Gelderland-Zuid


+ Korpsstaf

Datum  Nijmegen, woensdag 28 januari 2004[pic]woensdag 28 januari    
      2004                                                           
                                                                     
Van    Jose Albers, GSM-nummer 06.53240175 / afdeling Communicatie   

Regionaal Persbericht


District Stad Nijmegen


Politie rondt onderzoek naar openlijke geweldpleging onder scholieren af

Een meisje van 14 en een vrouw van 19 jaar uit Nijmegen, fietsten op 17 december vorig jaar op de Scherpenkampweg toen zij tegengehouden en belaagd werden door een groep van ongeveer tien medescholieren van een school in Lindenholt. De twee werden geslagen en gestompt en het 14-jarige meisje werd daarbij zo hard aan de haren getrokken dat zij met haar hoofd op het stuur knalde. Beiden deden aangifte van openlijke geweldpleging en mishandeling.

Terwijl de politie met het onderzoek in deze zaak wilde beginnen, vond op 7 januari opnieuw openlijke geweldpleging plaats, nu in de Dennenstraat. Bij deze openlijke geweldpleging bleken twee van de vermoedelijke verdachten uit het eerstgenoemde groepje van vijf wederom betrokken te zijn.
Deze twee, een 13-jarige jongen uit Millingen aan de Rijn en een 15-jarig meisje uit Nijmegen, werden op heterdaad aangehouden.
Het slachtoffer, een 14-jarige jongen uit Nijmegen, fietste die dag samen met een vriend over de Dennenstraat. Een groep van ongeveer 5 jongeren kwam achter hen aan gefietst waarbij één van hen tegen de fiets van het 14-jarige slachtoffer aanreed. Vervolgens werd hij geslagen door de twee verdachten. De jongen slaagde erin om met zijn mobiele telefoon de politie te bellen die snel ter plaatse kwam en de twee verdachten daarop kon aanhouden. Ook dit slachtoffer deed aangifte van openlijke geweldpleging en mishandeling.

De politie heeft het onderzoek naar de openlijke geweldpleging op 17 december inmiddels afgerond. Op 12 januari zijn opnieuw twee verdachten aangehouden, een 13- en 15-jarig meisje uit Nijmegen, op verdenking van openlijke geweldpleging en mishandeling. Op 19 januari is een laatste, vijfde verdachte, een 14-jarige jongen uit Malden, aangehouden eveneens op verdenking van openlijke geweldpleging en mishandeling. Tegen alle scholieren is proces verbaal opgemaakt.
(dit bericht is afkomstig van Marie-Jose Verkade, GSM 06-53359379)


Woninginbrekers aangehouden

Dinsdagnacht heeft de politie drie mannen op heterdaad aangehouden op de Griftdijk terwijl zij een inbraak pleegden in een woonhuis. De verdachten variëren in leeftijd van 18 tot 24 zijn, twee zijn afkomstig uit Nijmegen en een verdachte woont in Beuningen. Een getuige meldde de politie dat hij personen zag lopen bij een leegstaande woning. Oen agenten bij de woning kwamen zagen zij de mannen in een personenauto zitten naast het betreffende pand. In de auto lagen diverse goederen die overeen kwamen met spullen die om het pand opgeslagen lagen. Voor het bezit van de goederen konden de mannen geen logische verklaring geven. Hierop zijn de mannen aangehouden en naar het politiebureau gebracht. De zaak wordt verder onderzocht.

Woninginbraak
Dinsdag overdag is ingebroken aan het Motetpad waarbij vermoedelijk een valse sleutel is gebruikt om binnen te komen. Daarbij is een alarminstallatie weggenomen.


Autodiefstal

Dinsdagnacht is vanaf de Marienburg een blauwe Opel; Kadett, kenteken YF-86-RD, weggenomen.

District Tweestromenland

Wijchen - aanhouding na woninginbraak

Dinsdagavond is door de politie een 21-jarige man uit Wijchen aangehouden nadat hij even daarvoor was overlopen bij het plegen van een woninginbraak.
Op het moment dat de bewoners van een perceel aan de Diepvoorde 25e straat bij hun woning aankwamen, zagen zij licht branden. Hierop liepen zij naar de woning en troffen in de woning een bekende van hen. Toen zij de man aanspraken vluchtte hij de woning uit.
Gewaarschuwde agenten konden vervolgens de man even later aanhouden. De aangevers misten na de inbraak een tv, videorecorder en DVD-speler. De weggenomen goederen konden na de aanhouding van de 21-jarige, worden terug gegevens aan de eigenaren.
Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.


Millingen - minderjarige geweldplegers aangehouden

De politie heeft vanmorgen twee jongens van - en - jaar aangehouden voor openlijke geweldpleging en/of mishandeling. Een 13-jarige jongen was maandagmiddag aan het skateboarden op de Heerbaan toen een van de jongens, zonder aanleiding begon te schelden en duwen. Hierop ontstond tussen beiden een vechtpartij. De tweede jongen trapte vervolgens de 13-jarige zodanig in zijn zij dat hij daadoor vermoedelijk letsel heeft opgelopen aan zijn nier en long. Vervolgens zijn de jongens weggelopen. De 13-jarige is voor zijn verwondingen naar het ziekenhuis gegaan. Vanmorgen zijn beide verdachten door de politie aangehouden en verhoord. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.


District De Waarden


Zaltbommel - drie verdachten aangehouden na eerdere ambtsbelemmering
De politie heeft deze week nog drie verdachten uit Zaltbommel aangehouden voor het belemmeren van een aanhouding op 3 januari bij een pand in het centrum van Zaltbommel. Eerder zijn vijf andere mannen aangehouden voor ambtsbelemmering, belediging en mishandeling van agenten.

Zaterdag 3 januari wilde de politie in het centrum, een 18-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats aangehouden. Deze man werd verdacht van het plegen van een gewapende overval in Zaltbommel en auto-inbraak in Gameren. Bij zijn aanhouding keerde een groep van circa 50 in en om het pand aanwezige personen, zich tegen de agenten. Hierbij werd geduwd, getrokken en geslagen. Nadat een van de agenten in de maag was geschopt, zag hij zich genoodzaakt een waarschuwingsschot te geven om verdere dreiging van geweld af te wenden. De 18-jarige verdachte is vervolgens overgebracht naar het politiebureau.

Na de aanhouding stelde de politie een onderzoek in, waarin diverse getuigen zijn gehoord. In de loop van het onderzoek zijn 8 verdachten aangehouden, enkele verdachten zijn in belang van het onderzoek ook in verzekering gesteld. Alle verdachten zijn afkomstig uit Zaltbommel en variëren in leeftijd van 15 tot 40 jaar.

De18-jarige verdachte die op 3 januari is aangehouden, wordt ervan verdacht, op 31 december 2003 een gewapende overval te hebben gepleegd op een bedrijf aan de Ketelsteeg. Hij bedreigde en mishandelde daarbij een 33-jarige man die als gevolg daarvan rug- en gezichtsletsel opliep. Een aanwezige bedrijfsmedewerker hoorde het hulpgeroep van het slachtoffer en schoot de man te hulp. Hierop sloegen de overvallers op de vlucht. Ook wordt de 18-jarige ervan verdacht op 26 december 2003 een auto-inbraak te hebben gepleegd op de Ridderstraat in Gameren. Hij wist die nacht aan zijn aanhouding te ontkomen. Twee medeverdachten konden toen wel worden aangehouden in Zaltbommel.

Culemborg - Autodiefstal

Dinsdag is vanaf de Erasmusweg een witte Volkswagen Transporter, kenteken VR-06-KR, weggenomen.

Culemborg - gordelcontrole bij school

Tijdens een gordelcontrole rondom enkele basisscholen, waarbij zowel het dragen van een autogordel als het veilig vervoer van kinderen werd gecontroleerd zijn diverse automobilisten bekeurd. In Buren werd 12x proces-verbaal opgemaakt. In Ingen kregen 8 bestuurders een bekeuring. In Culemborg zijn eveneens 8 bestuurders bekeurd.


Blik op veilig

Snelheidscontrole op

Plaats    Straat       Tijd        MaximumVoertAantaHoogst
                                          uigenl    gemete
                                   snelhei     bekeun     
                                   d           rd   snelhe
                                                    id    
Heukelum  N848         08.30-11.20 80     1730 16   102   
                       uur                                
Nijmegen  Hatertseweg  15.15-16.15 50     800  25   85    
                       uur                                
Nijmegen  Scheidingsweg13.00-16.00 50     2467 112  85    
                       uur                                
Nijmegen  St.          19.00-21.30 50     1516 99   93    
          Annastraat   uur                                
---- --


Postbus 9109
6500 HL Nijmegen
Telefoon (024) 327 60 05
Fax (024) 327 63 39