Provincie Zuid-Holland



Vier prijswinnaars prijsvraag Leve(n)de Stad

Jury onder de indruk van inzendingen prijsvraag Stedelijke Vernieuwing 2003

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op het provinciehuis in Den Haag zijn op woensdag 28 januari 2004 de prijswinnaars van de prijsvraag Stedelijke Vernieuwing LEVEnDE STAD bekend gemaakt. Gedeputeerde Ruimtelijke en Economische ontwikkeling Asje van Dijk reikte de prijzen uit. De dubbele prijsvraag kende maar liefst vier winnaars. In de categorie projecten hebben Masterplan Stadshart Alphen aan den Rijn (van Stedenbouwkundigen Heeling, Krop en Bekkering en projectontwikkelaar MAB) en het plan Hof Loevesteijn (van Vestia Den Haag Zuid West) gewonnen. In de categorie ideeën zijn de winnaars Terug naar de kust van VHP Stedenbouwkundigen en 'Wederopbouw in wederopbouw' van One Architecture.

Het project Masterplan Stadshart Alpen aan den Rijn wordt door de jury gewaardeerd omdat Alphen de ontwikkelingen niet aan incidenten overlaat, maar structureel aanpakt. De jury rekent het ingezonden plan voor het centrum van Alphen grote kwaliteit toe. Daarbij is veel waardering voor het herstel van vroegere stedenbouwkundige structuren, onder meer de beide oevers van de Oude Rijn en de singel maar ook de inpassing daarvan in een intensief functionerend centrumgebied.

In het plan 'Hof Loevestijn' in Den Haag wordt ongeveer de helft van de oorspronkelijke naoorlogse galerijwoningen gerenoveerd en de andere helft wordt gesloopt en vervangen door nieuwe koopwoningen. Deze nieuwbouw bestaat uit onder meer eengezinswoningen, een 10-laagse woontoren met een kantoor en een parkeergarage. De jury heeft bewondering voor de plannen waarin het ingewikkelde herstructureringsproces uitmondt in mooie plannen. Daarnaast vindt de jury de aanpak van de buitenruimte in Hof Loevestijn voorbeeldig.

Ideeënprijsvraag

In 'Terug naar de kust' wordt de toekomstige kust voorgesteld als een uitgestrekte en zeer gevarieerde archipel van stedelijke fragmenten, water en natuur. Hier liggen volgens de inzending de landschappelijke potenties voor de hoogwaardige woonmilieus waar men in de Randstad naar op zoek is. De jury vindt dit de meest integrale inzending van allemaal. De jury spreekt waardering uit over het feit dat gedacht is over een verschillende aanpak voor twee kustgebieden, die enorme potenties hebben.

De jury vindt 'Wederopbouw in wederopbouw' een briljant idee omdat het voorstel wordt gedaan om de Floriade te decentraliseren, zodat er op verschillende locaties in het verstedelijkt gebied en het landschap een groene injectie te zien is. Onder meer op bedrijfsterreinen, veilingterreinen en te reconstrueren flatwijken. Deze inzending is het waard om uitgewerkt te worden.

De winnaars van de ideeënprijsvraag krijgen elk ¤ 20.000 waarvoor ze hun idee uit kunnen (laten) werken. De prijs van de projectenprijsvraag bestaat uit een kunstwerk van een nader te bepalen ontwerp ter waarde van ieder ¤13.000.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22

www.zuid-holland.nl