Actueel

Boete SBS6 voor overtreding Mediabesluit terecht
Bron: Projectbureau Bistro Utrecht

Datum actualiteit: 28-01-2004

De Raad van State heeft vandaag in het hoger beroep van SBS6 inzake de boete van het Commissariaat voor de Media wegens overtreding van het Mediabesluit in het jaar 2000 de uitspraak van de rechtbank te Amsterdam bevestigd.

De overtreding betrof het attenderen aan het slot van het programma Breekijzer op een telefonische hulpdienst van Jurofoon waarvoor destijds per minuut een bedrag van fl. 1,50 verschuldigd was.

De rechtbank had overwogen dat er sprake was zelfpromotie en dus van een reclame-uiting, die op grond van artikel 52j, eerste lid van de Mediawet in een programma van een commerciële omroepinstelling niet is toegestaan.

De stelling van SBS6 dat een uiting van zelfpromotie geen reclameboodschap in de zin van de Mediawet is, is onjuist en gebaseerd op een verkeerde interpretatie van een passage in de Nota van toelichting bij de wijziging van het Mediabesluit.

De Raad van State vindt ook dat de rechtbank voldoende getoetst heeft of SBS6 in dit geval wel het oogmerk had om reclame te maken. Er is duidelijk gesteld dat het doel was om het publiek er toe te bewegen gebruik te maken van de telefonische hulpdienst.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AO2392

Zie het origineel