Politie Drenthe

woensdagmiddag 28-01-04

Assen 28-01-2004 - Nieuws van Politie Drenthe

Onderzoek naar oplichter vakantiereizen afgerond ASSEN Het onderzoek naar de 42-jarige uit Assen afkomstige oplichter van vakantiereizen is afgerond. De man meldde zich op verzoek van de politie op 13 januari jl. vrijwillig aan het bureau waarna hij werd aangehouden terzake oplichting, bedrieglijke bankbreuk, valsheid in geschrift en verduistering. Hij heeft over de, tussen januari 2002 en oktober 2003, gepleegde zaken verklaringen afgelegd.

De man organiseerde, namens zijn bedrijf World Travel Group N.V.reizen naar Roemenië en maakte hiervoor reclame op vakantiebeurzen in o.a. Groningen en Utrecht. Belangstellenden ontvingen de nodige formaliteiten en een factuur. Na betaling ontving men na enige tijd een brief van het bedrijf dat de reis niet zou worden uitgevoerd in verband met problemen in de reiswereld(o.a. SARS, Oorlog, Euro) en dat er weinig passagiers zouden gaan vliegen. Het betaalde geld zou worden teruggestort maar de belangstellenden zagen dit nimmer terug. In totaal ging het hier om een bedrag van ongeveer 25000 en er deden 11 benadeelden, uit het gehele land, aangifte van oplichting en verduistering

Ten laste van o.a.de rekening van de onderneming werd in Roemenië materiaal gekocht voor de bouw van een chalet. Dit chalet werd verkocht en op naam van een ander bedrijf werd een garantiecertificaat afgegeven. Toen de koper voor garantie contact opnam met dit bedrijf bleek het om een vals certificaat te gaan. De koper deed hierop aangifte en is voor een bedrag van 3000 benadeeld. De opbrengst van deze verkoop ging niet in de boedel van het faillissement. De curator deed aangifte van faillissementsfraude. In totaal hebben 28 crediteuren zich gemeld voor een totaal bedrag van ruim 83000. Door verdachte werd ten behoeve van het faillissement afstand gedaan van een geldbedrag van 4000 alsmede een bouwpakket voor een chalet.

Het totale schadebedrag bedraagt ongeveer 150000. De man zal zich binnenkort moeten verantwoorden voor de rechter.

Winkeldiefstal
ASSEN Een 27-jarige vrouw uit Assen werd vanmorgen betrapt bij een winkeldiefstal in een warenhuis aan het Koopmansplein. De vrouw verliet de winkel met enige goederen toen het alarm afging. De buit bestond uit een tas, kindertrui en 2 zakken snoep ter waarde van 76,05. De vrouw kreeg een snelrechtdagvaarding.

Diefstal bouwmaterialen
COEVORDEN Bij een in aanbouw zijnd bedrijfsverzamelgebouw werden vannacht diverse bouwmaterialen zoals steigerframes, werkplatvorms en (stabilisatie)schoren gestolen.

Bedrijfsinbraak
EMMEN Vanmorgen werd er omstreeks 06.45 uur ingebroken in een verpleeghuis aan de Spehornerbrink. De buit bestond uit een computer, printer, muis en draadloze telefoon. Door een boven-uitzetraam te forceren kon de dader binnen komen. Een medewerker van het verpleeghuis overliep omstreeks dit tijdstip buiten de inbreker. De man had een blanke huidskleur, Noord-Europeaans uiterlijk, ongeveer 16 a 17 jaar en een lengte van ongeveer 1.80 a 1.90. De man had een onverzorgd uiterlijk en droeg een lichtgroene parka en een lichtgele bivakmuts. Tevens droeg de man een blauwe rugzak en fietste weg op een sportfiets.

Geheime zender uit de lucht
ZUIDWOLDE Vanmiddag werd in samenwerking met de radiocontroledienst de geheime zender Zilverrado aan t Heuveltje uit de lucht gehaald. De 18-jarige uit Zuidwolde afkomstige zendamateur kan een schikkingsvoorstel van 1100 tegemoet zien.

Diefstal met geweld
TIENDEVEEN Vanmiddag werd een 59-jarige man bij zijn woning aan het Kanaal Oostzijde overvallen. De man die zojuist in zijn bestelbus thuis was gekomen en nog in zijn voertuig zat, ontdekte opeens 2 onbekende mannen naast de bus. Deze gingen een gesprek over handelswaar met hem aan en trokken plotseling de bestuurder uit zijn voertuig, gaven hem een paar klappen en beroofden hem van zijn portemonnee en GSM. De mannen stapten hierna in de bestelbus van de man en reden weg. De bus werd kort hierna aangetroffen ter hoogte van een garagebedrijf aan de Toldijk in Hoogeveen. De politie stelt een onderzoek in.

Ron Reinds piket tot donderdag 29-01-04 / 16.30 uur 06-52528707